Официално: Болница "Лозенец" става търговско дружество


Официално: Болница "Лозенец" става търговско дружество
Снимка: БГНЕС

4024

Парламентът даде "зелена светлина" за преобразуването на болница „Лозенец“. Това се случи след като депутатите приеха текстове от Закона за лечебните заведения на второ четене.

Болницата вече няма да е второстепенен разпоредител с бюджет към Министерски съвет. Депутатите възложиха на Министерски съвет в срок до 6 месеца от влизането в сила на този закон да преобразува болница „Лозенец“ в лечебно заведение – еднолично акционерно дружество – Многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“.

Народните представители регламентираха в Закона, че при преобразуването на болницата движимото и недвижимо имущество – държавна собственост, предоставено за управление на лечебното заведение, което се преобразува и е включено в баланса му, става собственост на дружеството. До получаване на разрешение за лечебна дейност преобразуваното лечебно заведение ще осъществява лечебна дейност в съответствие с Правилника за устройството и дейността на болницата. Парламентът реши лечебното заведение ще продължи да осъществява дейностите по обучението на студенти и специализанти въз основа на определената на болница „Лозенец“ акредитационна оценка.

Съгласно текстовете в срок до три месеца от влизането в сила на този закон Министерският съвет одобрява проект на договор, с който се уреждат отношенията между министъра на здравеопазването и ректорите на съответните висши училища, на които е предоставено управлението на държавно лечебно заведение.

Първоначалната идея за болница "Лозенец" беше тя да спре да е специализираното лечебно заведение на властта и да стане първата многопрофилна болница за комплексно лечение на деца. Тогава от Софийския университет възразиха остро и заявиха, че това ще попречи на студентите им да се обучават в болницата, както и ще отнеме акредитацията на Медицинския факултет на университета. Заради критиките премиерът Бойко Борисов отмени стъпката, но поиска "Лозенец" да не е към Министерския съвет.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички