Официално: Болница "Лозенец" става търговско дружество

Официално: Болница
Източник: БГНЕС

Парламентът даде "зелена светлина" за преобразуването на болница „Лозенец“. Това се случи след като депутатите приеха текстове от Закона за лечебните заведения на второ четене.

Болницата вече няма да е второстепенен разпоредител с бюджет към Министерски съвет. Депутатите възложиха на Министерски съвет в срок до 6 месеца от влизането в сила на този закон да преобразува болница „Лозенец“ в лечебно заведение – еднолично акционерно дружество – Многопрофилна болница за активно лечение „Лозенец“.

Народните представители регламентираха в Закона, че при преобразуването на болницата движимото и недвижимо имущество – държавна собственост, предоставено за управление на лечебното заведение, което се преобразува и е включено в баланса му, става собственост на дружеството. До получаване на разрешение за лечебна дейност преобразуваното лечебно заведение ще осъществява лечебна дейност в съответствие с Правилника за устройството и дейността на болницата. Парламентът реши лечебното заведение ще продължи да осъществява дейностите по обучението на студенти и специализанти въз основа на определената на болница „Лозенец“ акредитационна оценка.

Съгласно текстовете в срок до три месеца от влизането в сила на този закон Министерският съвет одобрява проект на договор, с който се уреждат отношенията между министъра на здравеопазването и ректорите на съответните висши училища, на които е предоставено управлението на държавно лечебно заведение.

Първоначалната идея за болница "Лозенец" беше тя да спре да е специализираното лечебно заведение на властта и да стане първата многопрофилна болница за комплексно лечение на деца. Тогава от Софийския университет възразиха остро и заявиха, че това ще попречи на студентите им да се обучават в болницата, както и ще отнеме акредитацията на Медицинския факултет на университета. Заради критиките премиерът Бойко Борисов отмени стъпката, но поиска "Лозенец" да не е към Министерския съвет.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.