Официално: Собственикът на ДСК купува "Сосиете Женерал Експресбанк"


Официално: Собственикът на ДСК купува "Сосиете Женерал Експресбанк"
Снимка: Getty Images/Guliver

7287

Френският банков гигант Societe Generale официално обяви продажбата на българския си бизнес на унгарската банкова група OTP, която е собственик на ДСК.

Част от продажбата са и дъщерните компании на "Сосиете Женерал Експресбанк" (СЖЕБ) - лизинговата компания "Сожелиз България" и "Сосиете Женерал Факторинг", както и дяловете на застрахователното дружество "Сожелайф България" и Регионален фонд за градско развитие (51% собственост на СЖЕБ). Групата "Сосиете Женерал" ще остане в България чрез компанията си за оперативен лизинг и управление на автопарк "АЛД Аутомотив".

"Сделката в България е приключена в общи линии. БНБ вече е имала предварителни срещи с ръководството на ДСК", заяви източник на Reuters само преди няколко часа.

Колкото до стойността – тя не е ясна, но се предполага, че може да е подобна на тази, която доведе до сливането на СиБанк и ОББ – 610 млн. евро, а ако сделката получи регулаторно одобрение, то OTP ще се доближи до най-голямата българска банка "Уникредит Булбанк" като дял на българския пазар – около 19%.

"Сосиете Женерал Експресбанк" е седмата по големина на активите банка в България, като има активи за 6,7 млрд. лева по данни на БНБ към юни тази година.

Бъдещето на Societe Generale

Според Reuters се очаква френският кредитор да продаде и подразделението си в Албания на OTP. Освен това френската банка планира да напусне Сърбия, Македония, Черна гора и Молдова, като отново има разговори както с OTP, така и с фонда Apollo Global Management. Това било част от стратегията на френската група да се раздели с бизнеси, които или не са от критичен размер за финансовите резултати, или нямат потенциал за обединение.

В официалното обявление на продажбата в България се казва, че успоредно Societe Generale и ОТП провеждат неексклузивни разговори във връзка с подписване на договор, който ще включва предоставяне на услуги от двете страни (включително, но не само, инвестиционно банкиране, капиталови пазари, финансиране и глобално транзакционно банкиране) в Албания, България, Хърватска и Унгария.

Societe Generale проучва и продажбата на полското си подразделение Eurobank, обявиха инвестиционни банкери миналия месец. В понеделник френската банка обяви сделка с ABN Amro за бизнеса за частното банкиране в Белгия.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички