Официално: Управляващите натиснаха "рестарт" на АЕЦ "Белене"


Официално: Управляващите натиснаха "рестарт" на АЕЦ "Белене"
Снимка: БГНЕС

3519

Проектът АЕЦ "Белене" отново е на дневен ред, след като Народното събрание официално вдигна мораториума, наложен през 2012 година. Решението беше взето със 172 гласа "за", 14 "против" и 2 "въздържал се", предаде Actualno.com.

Съгласно предложението на управляващите, начело с ГЕРБ, кабинетът има срок до 31 октомври да търси инвеститор за централата и да преговаря с него. Според приетите текстове реализацията на проекта трябва да бъде на пазарен принцип и без държавни гаранции – без договори за задължително изкупуване на енергия, без преференциални цени. Предложението в пленарна зала беше прочетено от депутатът Александър Ненков, син на председателя на КЗК Юлия Ненкова, като по принцип такива предложения се четат от председателя на ресорната парламентарна комисия – в случая Делян Добрев. Добрев, обаче, се появи малко след като почна четенето на предложенията за отмяна на мораториума за АЕЦ "Белене".

Ненков повтори за пореден път тезата, че било много грешно да се зачеркнат вече похарчени над 2 млрд. лева в проекта и определи предложението на управляващите като "доста предпазливо". Нищо не рестартираме – даваме мандат в следващите 5 месеца да се проучат възможностите по проекта, увери народният представител от ГЕРБ.

Бившият директор на АЕЦ "Козлодуй" и депутат от ГЕРБ Валентин Николов защити по уникален начин продължаването на проекта с думите, че районът на Белене е сеизмичен, но не по-сеизмичен от Япония и имаме технически изправен проект в една сеизмична зона. Искрен Веселинов от "Обединени патриоти" пък изрази увереност, че реализацията на проекта щяла да създаде работни места за висококвалифицирани кадри. Според него предложението на управляващите казвало на бъдещите инвеститори да не разчитат на "тайни бонусчета".

Депутатите разгледаха и отхвърлиха и внесеното предложение от лидера на БСП Корнелия Нинова заедно с група на народни представители, с което се настоява да отпадне мораториумът на Народното събрание от 29.03.2012 г. Причината - това щяло да означава задължително изграждане на "Белене", независимо дали от частен инвеститор или от държавата. В пленарна зала предложението беше представено от бившия сътрудник на Държавна сигурност и депутат от БСП Таско Ерменков, който обяви, че недовършването на проекта било плод на непоследователна позиция. Той заяви и, че енергията от ВЕИ била много скъпа, а потенциалът в България бил нисък, като беше даден първи пример с хидроенергията, без да бъде коментиран потенциалът на река Дунав например. Освен това, България имала традиции на износител на ток и с "Белене" тя щяла да се запази, добави народният представител, отново без да коментира на каква цена и дали ако е по-евтино да се купува ток, отколкото да се произвежда, има значение. Щяло обаче да има възможност за дългосрочно планиране на цената на електроенергията. И проектът нямало да ни постави в зависимост от Русия, защото бил икономически.

Шокиращо изказване направи депутатът от БСП и бивш директор на АЕЦ "Козлодуй" Иван Генов, който обяви, че ядрената енергетика е реалността, а новите технологии в енергетиката са фантазия – имало ги, но у нас ги нямало. А Жельо Бойчев се обърна към енергийния министър Теменужка Петкова и обяви, че с проекта на ГЕРБ и "Обединени патриоти" за сваляне на мораториума ѝ се връзват ръцете и се проявява недоверие. И попита дали депутатите от ГЕРБ нямат доверие на собственото си правителство и как някой инвеститор ще дойде, след като парламентът на практика може да отмени и това си решение. Красимир Янков пък попита защо не се изпълнява решение на парламента да бъде изградена паро-газова централа на площадката на "Белене" и посочи, че това влиза в решението за замразяване на проекта и ако това решение не бъде елиминирано, има риск в бъдеще за друго, не ядрено развитие на Белене.

Разбира се, блесна и министърът на икономическото развитие в кабинета "Жан Виденов" Румен Гечев, който е и професор, и повтори как нямало губеща ядрена централа в света. Буквално преди по-малко от месец изследване на Bloomberg показа, че само в САЩ губещите АЕЦ са 24!. Веселин Марешки пък обяви, че "Воля" била „най-много” за реализиране на проекта, защото всички в залата участвали в управлението на България под формата на златни и сребърни пръсти, но не го били реализирали. А депутатът от „Атака” Павел Шопов не пропусна да намеси ДПС и каза, че "турската националисти партия" не иска „Белене”, защото в Турция почнал строежът на АЕЦ "Аккую".

В отговор Рамадан Аталай от ДПС се възмути, че премиерът Бойко Борисов не дойде в парламента да обясни предложението за рестарт на "Белене" и след това "да продължи по пътя на рязане на лентички". Според Аталай, щом го няма Борисов, то няма и истински дебат. Той попита и дали ако изпълним целите на ЕС за енергийна ефективност, то няма да успеем да осигурим необходимия ни ток дори десетилетия по-напред. Каква ни е стратегията - попита Аталай и поиска ГЕРБ да каже каква базова мощност в крайна сметка ни трябва - ядрена или паро-газова?

Интересен аспект в сагата е, че вчера, 6 юни, започна конференцията "Булатом" на Златни пясъци и присъстващият представител на CNNC Сие Дзядзие посочи, че китайската компания иска "форма на държавна подкрепа, за да бъде защитен рискът на външния инвеститор". Такава подкрепа би била гаранция за изкупуване на произведен ток, ако цената му е по-висока от пазарната. БАН предвижда цена от 85 евро на мегаватчас за произведения ток от "Белене", а сега пазарната цена е 40-45 евро.

Твърдо против

Целият дебат и заседанието на парламента преминаха при протест, организиран от "Демократична България", против рестартирането на проекта. Демократите са убедени, че всичко се прави заради Путин и че централата ще струва 7000 лева на всеки българин.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички