Официално: Влязоха в сила американските мита за китайски стоки


Официално: Влязоха в сила американските мита за китайски стоки
Снимка: Getty Images/Guliver

2173

Президентът на САЩ Доналд Тръмп потвърди, че митата за 34 милиарда долара върху китайски стоки, влизат в сила в полунощ в петък (07:00 часа сутринта в петък, българско време), предаде БГНЕС.

Държавният глава каза това пред журналисти на борда на президентския самолет на път за щата Монтана, където ще говори пред свои привърженици. Думите на американския президент са публикувани от пресслужбата на Белия дом.

"Трийсет и четири (милиарда долара), след това ще има още 16 (милиарда долара) след две седмици и след това, както знаете, имаме (мита за) 200 милиарда, които се разглеждат, и след 200-те милиарда разглеждат се 300 милиарда. (...) По този начин имаме 50 (милиарда долара) плюс 200 (милиарда долара), плюс почти 300 (милиарда долара)", отбеляза Тръмп като добави, че тези мита се отнасят само за Китай.

Реакцията

Китай междувременно отвърна с въвеждането на ответни мита.

"САЩ нарушиха правилата на Световната търговска организация (СТО) и започнаха най-голямата в историята търговска война като въведоха 25% мито върху стоките от Китай", се казва в заявление на Търговското ведомство на Китай.

„Този тип на облагане с мита е типично търговско малтретиране и сериозно застрашава сигурността на глобалната индустриална верига, както и ценовата верига, възпрепятствайки темпото на глобалното икономическо възстановяване и предизвиквайки смущение в глобалните пазари“, отбелязват още от Министерството на търговията в Пекин.

Въведените мита от страна на САЩ се отнасят основно до стоки от сектора на електрониката. Става въпрос за различни видове машини, автомобили, части за автомобили, плоски екрани и монитори, харддискове и други.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички