Официално: Законът за горивата ще влезе в сила на 1 юли 2019 г.

Официално: Законът за горивата ще влезе в сила на 1 юли 2019 г.
Източник: Pixabay

Т.нар Закон за горивата, който предизвика много полемики в обществото, официално бе отложен и ще влезе в сила на 1 юли тази година.

"Правителството одобри проект на Закон за изменение на Закона за административното регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Удължава се срокът на влизане в сила на закона, като се предвижда това да стане от 1 юли 2019 г.

Също така с изменението ще се даде и яснота по отношение на срока за издаване на предвидената в него наредба, с която ще се определят редът и условията за водене на регистър на лицата, осъществяващи икономически дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход.

Предложеният проект на акт няма да окаже въздействие върху държавния бюджет", става ясно от решение на Министерски съвет.

Министърът на икономиката Емил Караниколов поиска отсрочката, за да се изчистят спорните текстове за условията за водене на регистър на лицата, търгуващи с горива.

Срещу новия Закон за горивата се обявиха малки търговци. Според тях те трудно ще изпълнят заложените изисквания и ще трябва да затворят.

Малките търговци на горива обявиха, че се идентифицират с акциите на „Жълтите жилетки” във Франция и обявиха протести по границите и пред институциите.

Междувременно омбудсманът внесе жалба в Конституционния съд срещу закона. Според Мая Манолова той ще доведе до поскъпване на бензина.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.