Огнища на птичи грип и в Бургаско


Огнища на птичи грип и в Бургаско
Снимка: iStock/Guliver

2380

Две огнища на птичи грип са регистрирани в бургаска област, съобщиха от областната дирекция по безопасност на храните.

Първият случай е засечен в землището на село Проход в община Средец, което се намира на 40 км от Бургас. Местен стопанин, който отглеждал диви пъдпъдъци е информирал, че е открил две от птиците мъртви. Извършените изследвания установили, че те са заразени с птичи грип, каза д-р Георги Митев – директор на Областната дирекция по безопасност на храните в Бургас. Той уточни, че са взети всички необходими мерки да се предотврати разпространението на заболяването.

Второто огнище на птичи грип е регистрирано вчера в резерват Ропотамо край Приморско. Служители от резервата са открили четири мъртви птици от вида орехче, разред Врабчоподобни. И при тези случаи категорично е потвърдена зараза от птичи грип. „Двете открити огнища на територията на областта са първични и към момента няма опасност от епидемия. Успокоително е, че в този район няма ферми и няма хора, които отглеждат птици по дворовете си. За момента са взети всички предупредителни мерки и е забранен ловът на птици в цялата област. И двата случая на болестта са при диви животни. Правим всичко по силите си да ограничим огнищата, за да не пламнат вторични такива, които при всички случаи ще са при домашните птици“, коментира д-р Георги Митев.

Още преди седмица областната епизоотична комисия взе всички възможни превантивни мерки, а властите призоваха стопаните да бъдат внимателни и да сигнализират незабавно, ако открият в стопанствата си мъртви птици.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички