Огнище на птичи грип и в Хасковско


Огнище на птичи грип и в Хасковско
Снимка: iStock/Guliver

2851

На територията на област Хасково е установено огнище на инфлуенца - (птичи грип ) от щам Н-5/ N-8, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация - Хасково. То е регистрирано в с. Узунджово, община Хасково. Спешно е свикано заседание на Областната епизоотична комисия, съобщава "Фокус".

На форума е взето решение за ограничителни мерки за недопускане разпространението на болестта. Издадена е заповед от областния управител, която е изпратена на всички общини и институции имащи отношение към проблема. В документа областният управител нарежда незабавно да се свикат заседания на Общинските епизоотични комисии, на които да се запознаят членовете с епизоотичната обстановка и да се набележат конкретни мерки за предотвратяване проникването на болестта на територията на съответните общини. До 10 ноември 2017 г. трябва да уведомят областния управител за изпълнението на набелязаните мерки.

Освен това областният управител е наредил ОДБХ - Хасково да се приведе в състояние на повишена епизоотична готовност, а директорът на областната дирекция да организира съвместни проверки с представители на Орнитоложките дружества, ловно-рибарските дружества и на държавните лесничейства за наличие на болни или умрели диви мигриращи или синантропни птици. Директорът на ОДБХ - Хасково трябва също така да организира извършване на постоянен ветеринарно-медицински контрол от ОДБХ за спазване на мерките за био-сигурност в птицевъдни обекти. На територията на областта е забранено провеждането на пазари и изложби за птици. Областният управител е наредил и директорът на ОДБХ - Хасково да организира извършване на периодични клинични прегледи и при съмнение за инфлуенца, да се вземат проби от домашните и диви птици за вирусологични изследвания.

Във заповедта на областния управител е записано също, че собствениците и управителите на птицевъдни обекти не трябва да допускат излизането на птиците извън дворовете на стопаните и да не допускат контакт между птици, живеещи в дивата природа и домашни птици. Те ще трябва да съхраняват в закрити помещения фуража, с който изхранват птиците. Собствениците и управителите на птицевъдни обекти също така трябва да създадат условия за разделно отглеждане на домашни патици и гъски от други видове домашни птици.

Според заповедта собствениците и управителите на птицевъдни обекти са задължени да уведомят незабавно обслужващия обекта ветеринарен лекар или кмета на населеното място, при отклонение в здравословното състояние на отглежданите птици или при завишена смъртност.

Заповедта вече е сведена до кметовете на общини, ОДБХ - Хасково и всички членове на Областна епизоотична комисия.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички