Огромен скок на претенциите и плащанията по "Гражданска отговорност"

Огромен скок на претенциите и плащанията по Гражданска отговорност
Източник: БГНЕС

Почти 1 млрд. лева - толкова са поискали притежатели на "Гражданска отговорност" от застрахователните компании в България през 2018 година, което означава 50% увеличение на претенциите. Това сочи статистиката на Комисията за финансов надзор (КФН) към 31 декември 2018 година.

През миналата година са платени малко под 900 млн. лева претенции, а това е с около 850 млн. лева повече, отколкото през 2017 година. Всъщност за последните 10 години годишно няма повече от 100 млн. лева, изплатени по щети, покривани от "Гражданска отговорност", с изключение на миналата година.

Според в. "24 часа" големият скок за миналата година се дължи на тълкувателното решение на ВКС, съгласно което повече хора могат да претендират за обезщетение при смърт на пътя.

Данните на финансовия регулатор показват още, че предявените претенции през 2018 година превишават приходите от премията по задължителната полица през 2017 година. Тогава застрахователните компании са отчели 660 млн. лв., изплатените обезщетения са 407 млн. лв.

В началото на декември бяха обнародвани промени в Кодекса за застраховането, с които се възлага на Гаранционния фонд да изготви проектометодология за определяне на размера на обезщетенията за имуществени и неимуществени вреди при смърт или телесно увреждане. Срокът за това е 6 месеца, а след това Комисията за финансов надзор, здравното и социалното министерство трябва да приемат съвместна наредба за утвърждаването ѝ.

По закон, вече има лимит от 5000 лева на обезщетение при смърт на пътя за лица, които не са от тесния роднински кръг. Такива могат да са дори братя и сестри, както и баби и дядовци.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.