Огромни загуби на череши заради обилните дъждове

Огромни загуби на череши заради обилните дъждове
Източник: Gettyimages

Загубите на череши в Кюстендил и Казанлък ще са много заради обилните валежи покрай брането. Това каза доц. д-р Сава Табаков, преподавател в Катедрата по овощарство в Аграрния университет в Пловдив, във връзка със състоянието на овощните култури след обилните валежи и градушки през последната седмица.

„В района на Кюстендил в момента валежите са често явление и там загубите ще са големи от напукани и изгнили череши. По високите места в казанлъшкия регион също мисля, че черешоберът е спрял заради много интензивните дъждове. Така че ще има загуби от неприбрана продукция“, коментира д-р Табаков, цитиран от "Фокус".

Той обясни, че на местата, където е имало градушки, нещата не седят добре.

„Неприятно е за производителите, но тази продукция ще става само за преработка, ако има загнивания и други нарушавания на целостта на плодовете. Поройните валежи също не са благоприятни и без градушка, тъй като тези интензивни превалявания причиняват рязко преовлажняване на почвата, временно кореновата система остава без кислород и при по-чувствителните видове като праскова, череша, бадеми може да се стигне до загиване на дърветата. Където се случи да се задържи повече вода, там може да има проблеми с живота на растенията. Късните череши също страдат от по-големите количества дъжд, тъй като намокрянето на зрелите плодове води до напукване и загниване. Подобно е положението и при ягодовите плодове, при вишната. Така че има проблеми. Но понеже дъждовете сега са много локални обща картина не може да се направи. Който бъде поразен от градушка и интензивни дъждове, има проблеми, а тези, които не са поразени – продължават напред. Общо взето, тази година плодовете са малко – вследствие на пролетта няма праскова, нектарина, кайсия“, каза още д-р Табаков.

Той уточни, че за тази година засега се очакват най-големите реколти от ябълки.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.