Огромни загуби за птицевъдите след птичия грип


Огромни загуби за птицевъдите след птичия грип
Снимка: iStock/Guliver

2431

Загубите в сектор Птицевъдство са огромни и затова допринасе птичия грип. Водеща роля изигра и липсата на реални плащания. Това каза Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България пред fermer.bg.

По думите му птичият грип е много сериозен проблем за птицевъдите, предвид на това че дълго време не е имало забаляване от подобен характер. От началото на годината на територията на страната са умъртвени 405 хил. патета и 71 хил. кокошки.

Димитър Белоречков коментира още, че тазгодишните очаквания за производствените обеми няма да се покрият с желанията на птицевъдите.

„Тази година ще имаме много загуби от реализираната продукция. Очакванията ни за производство бяха много по-големи. Другият проблем, който е много по-сериозен е това, че не успяхме да заредим патета дори и наполовина от това, което беше убито“, допълни той.

По думите му птицевъдите тази година ще получат между 35% и 45% по-ниски доходи след реализиране на своята продукция.

„При кокошките случаят също е сериозен – там са засегнати само две ферми, но тези 71 хил. кокошки също не можаха да бъдат презаредени повече от половин година“, допълва птицевъдът.

„Изключително дълго време се проточиха процедурите по почистване и дезинфекция на сградите и това е причината за забавяне на залагането на нови патета и кокошки“, категоричен е той.

85% от птичата продукцията се реализира на френския пазар, като страната ни изнася както за Испания, така и Белгия, но по-малки количества.

„Загубите от птичия грип са много сериозни. Лошото е, че проблема с грипа го има и в Унгария, и във Франция, а продажните цени скочиха много. Така загубата става по-голяма“ каза председателят на съюза на птицевъдите.

Белоречков е категоричен, че загубите за сектора щяха да са по-малко, ако реакцията беше навременна.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.8387
  • GBP
    1
    2.28913
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички