Огромно държавно ВиК ще ни пази от водни кризи


Огромно държавно ВиК ще ни пази от водни кризи
Снимка: БГНЕС

3786

Правителството създава ВиК холдинг - София с капитал от 1 млрд. лева, съобщи по време на редовното правителствено заседание регионалният министър Петя Аврамова, предаде БГНЕС.

Капиталът на холдинга ще се формира чрез парична вноска от държавата, парите ще са от централния бюджет за 2020 г. по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).

Българският ВиК холдинг ЕАД "София" ще е с предмет на дейност придобиване и управление на участие в дружества от отрасъл ВиК и дружества, свързани с изграждане, ремонт и реконструкция на ВиК инфраструктури.

Под неговата шапка ще бъдат всички ВиК дружества в страната с държавно участие. Структурата ще има надзорен и управителен съвет.

Основната цел на новия холдинг ще е да не се допускат кризи като тази в Перник, чиито жители са на воден режим заради пускането на вода от почти пресъхналия яз. "Студена" към стоманодобивното предприятие "Стомана" и "Топлофикация Перник". За това решение беше обвинен екоминистърът Нено Димов, който беше оставен за постоянно в ареста по искане на прокуратурата, а мястото му зае Емил Димитров-Ревизоро.

Икономическият министър Емил Караниколов съобщи, че се готвят допълнителни мерки за справяне с водната криза. Той изрази подкрепа и смята, че създаването на новия холдинг е крачка в решаването на водната криза.

Премиерът Бойко Борисов отбеляза, че в Перник много отдавна е трябвало да се завърши водният цикъл. В допълнение на казаното новият екоминистър Емил Димитров заяви, че много отдавна е имало заделени европейски средства по проекта, но не са усвоени. Предвидените пари са над 104 млн. лева.

"Ако тези средства бяха усвоени своевременно в момента нямаше да се налага да заделяме допълнителни средства. Подобни случаи има в цялата страна", отбеляза Димитров.

До следващата седмица трябва да бъде изготвен график за работата на всички ВЕЦ-ове, както и за боклука, който се транспортира от чужбина за горене у нас, нареди още премиерът Борисов.

"На първо място ни е питейната вода, на второ производството на ток. Да, много е важно за енергетиката, защото водната енергия е най-изгодна, но не може за сметка на питейната вода", категоричен беше Борисов като се обърна към енергийния министър Теменужка Петкова.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички