Охраната в спешните центрове не е решение, смятат от бранша

Охраната в спешните центрове не е решение, смятат от бранша
Източник: БГНЕС

Живата охрана в спешните центрове не е решение на проблемa с насилието над медици. Това каза д-р Десислава Кателиева, председател на Националната асоциация на работещите в спешната помощ, по повод поредния случай на агресия срещу медик а в Спешния център на Горна Оряховица.

Десислава Кателиева попита какво ще се случи, когато екипи отидат на адрес, където вече нямат охрана. Една от мерките, която беше въведена за справяне с проблема - паник бутоните в линейките, остана на заден план без успешна реализация. Д-р Кателиева каза още, че до някаква степен решение на проблема би било въвеждането на радиостанции, които служат освен за радио връзка имат „паник бутон“ и JPS. В защита на медиците има внесени промени в наказателния кодекс още през 2013г., ефектът обаче нямаше, добави тя, цитирана от "Фокус".

„Въпросът е колко от хората, които бяха хванати за агресия срещу спешни медицински екипи, понесоха наказанията си с цялата тежест на закона? Основно го отнесоха няколко рецидивисти, чийто наказания утежниха състоянието им. Като цяло обществото остава с впечатление, че можеш да нападнеш медик срещу някаква парична глоба и срещу някакво порицание и тези хора едва ли не стават герои в медийното пространство. А моите колеги остават със страха и с ужаса, че следващият път отново този човек ще дойде и ще ги набие и ще се държи по същия начин. Законът трябва да бъде по-строг. Да, бяха предприети мерки, министърът сключи споразумение с прокуратурата за по-бързи наказателни действия, но колегите ми не виждат справедливост в тези наказания при положение, че насилниците им отново са на улиците“, поясни тя.

Кателиева коментира още, че въпреки сериозния проблем с физическата агресия над медиците, вербалната такава е в пъти повече. Над 360 души вече са извън системата на Спешната помощ, без адекватни мерки за справяне с проблема ще се разруши сектор, граден с години, каза още тя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.