Около 1 млн. лева са отишли за пръстовите отпечатъци в болнците


Около 1 млн. лева са отишли за пръстовите отпечатъци в болнците
Снимка: Getty Images/Guliver

2249

Като на всяко ново работно място има доста бъркотия. Москов е свършил доста добри неща. Не очаквайте да го критикувам. Опитите му за налагане на Националната здравна карта, опита за реформа в Спешната помощ. Средствата, които са изразходвани за пръстови отпечатъци, са по-малко от милион. Склонен съм да мисля, че е трябвало да се осигури контролът над лечебните заведения. Това заяви министърът на здравеопазването проф. Николай Петров.

В края на март тази година Върховният административен съд окончателно отмени пръстовия отпечатък, който бе въведен от бившия здравен министър Петър Москов като метод за регистрация в болниците.

Съдът спря действието на въпросната система още през ноември 2016 г., когато тричленният състав на ВАС обяви за нищожен текста в наредбата за достъп до медицинска помощ, но тогава Здравното министерство, Здравната каса и Министерският съвет обжалваха становището на съда. Решението на съда от 28.03.2017 г. обаче е окончателно и не подлежи на обжалване. Причината е, че идентификаторът не фигурира в нито един закон, а НЗОК и министерството на практика са "дописали" Закона за здравното осигуряване.

Започваме да се излагаме като общество с агресията върху медиците. Главния прокурор изключително адекватно помага в процеса както е в случая в Пловдив с пребитата акушерка. Ще има паник бутон в линейките. Правим проучване, ще пуснем обществена поръчка. Има много добър синхрон между МВР и Здравното министерство по места, коментира още проф. Петров в ефира на bTV.

Във Военномедицинска академия се случват добри неща. За два месеца болницата е свалила дълга с 600 000 лв. Добре се справя болницата в Монтана, в Пловдив, "Св. Иван Рилски" в София също се справя добре, разказа за ситуацията в билниците министърът. По отношение на "Пирогов" проф. Петров заяви, че това е добра болница, която обаче функционално се справя трудно.

Трите приоритета, които министърът си постави, са електронното здравеопазване, което ще струва около 12-15 млн. лв., да се наложи общ стандарт в лечебните заведения и грижа за хората, завърши проф. Петров.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички