Около 5000 банкери в ЕС печелят по над 1 млн. евро годишно

Около 5000 банкери в ЕС печелят по над 1 млн. евро годишно
Източник: Thinkstock/ Guliver

Банкерите в Европейския съюз, печелещи над 1 млн. евро годишно, вече са над 5000, дори и след като регулаторите са ограничили бонусите.

Повечето от тях работят във Великобритания, но тъй като страната трябва да напусне блока в края на този месец, някои високоплатени банкери се очаква да се преместят от Лондон към нови финансови центрове на континента.

4859 банкери са получили по над 1 милион евро през 2017 г., включително бонуси, в сравнение с 4597 през 2016 г., по данни на Европейския банков орган.

След като данъкоплатците спасиха кредиторите по време на финансовата криза преди десетилетие, ЕС ограничи бонусите и от 2014 г. банкерите имат право да получават не повече от една основна заплата и двойния размер на тази сума с одобрението на акционерите.

Най-печелившите от тях са базирани предимно във Великобритания - общо 3567 през 2017 г. или 73,3% от всички - с 38 повече в сравнение с 2016 г. В Германия те са 390, в Италия - 201, Франция – 233, а в Испания – 161.

Много големи банки, базирани в Лондон, отварят нови центрове на други места в Европейския съюз в подготовка за бизнеса след Brexit.

Финансовите правила на ЕС бяха включени в британското законодателство като част от подготовката на Великобритания за Brexit на 29 март.

Управителят на Английската централна банка Марк Карни е намекнал, че бонусът може да бъде сред правилата на блока, които в бъдеще ще бъдат разгледани от Обединеното кралство, но не и с риск да повредят цялостната устойчивост в сектора.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.