Окончателно - търговците ще трябва да вадят пари и да сменят касови апарати


Окончателно - търговците ще трябва да вадят пари и да сменят касови апарати
Снимка: iStock/Guliver

7081

Вече е окончателно ясно - търговците в България ще трябва да отделят средства за нови касови апарати. Причината - приети на второ четене в пленарна зала в парламента промени в Закона за митниците.

Търговските обекти в България трябва да подменят всички касови апаратидо 31 декември тази година заради пробиви в софтуера, който отчита продажбите. Въпреки действащата от години онлайн връзка в реално време между касовите апарати и системата на Националната агенция за приходите, се оказва, че между 30% и 70% от оборотите изобщо не се отчитат и не стигат до данъчната агенция.

Колко ще струва това на бизнесът - няма твърдо становище. На ниво "парламентарна комисия", председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова пресметна, че средно един касов апарат струва 300 лева, в България има около 400 000 касови апарата, значи общата сума за подмяната ще е 120 млн. лева. Сега, обаче, при дебата в пленарна зала, не се ангажира със сметки.

"В Закона за митниците не става въпрос за касови апарати, а за софтуер за управление на продажбите", каза Стоянова по време на дебатите по второто четене на Закона за митниците. Тя оспори и цитираните от депутатите от БСП данни с колко ще бъде натоварен малкият и среден бизнес.

"Цифрите, които се хвърлят от опозицията, имат за цел да излязат като заглавия във вестници и да заблудят хората. Има европейски държави, които въвеждат тези иновативни технологии за контрол, но ако ние направим тази крачка, вие ще опищите орталъка", репликира още Менда Стоянова към БСП. "Вие преследвате две цели – едната цел е популизма – малкия и средния бизнес, чиито защитник сте вие, а вижте лошите ГЕРБ какво правят. Втората цел може би някъде ви боли за укритите обороти", допълни Стоянова.

"С промените в Закона за митниците български предприемачи ще бъдат рекетирани от ГЕРБ. Трябва да има дебат по тази тема. ГЕРБ обещават едни неща на изборите, а когато дойдат на власт правят точно обратното. Сега е моментът да се знае, че ГЕРБ ще вземат 200 млн. лв. от българските граждани", заяви от своя страна зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Драгомир Стойнев.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички