Окончателно: Партийната субсидия пада от 11 на 1 лев на глас


Окончателно: Партийната субсидия пада от 11 на 1 лев на глас
Снимка: БГНЕС

3473

Депутатите одобриха драстичното намаляване на държавното финансиране на партиите и коалициите от 11 на 1 лев на получен действителен глас. Това стана с гласуваните на второ четене промени в Закона за държавния бюджет, предаде БГНЕС.

Предложението за по-малка партийна субсидия бе внесено от Министерски съвет, а в зала бе подкрепено с 119 гласа. 71 народни представители гласуваха с „против“, а 16 се въздържаха.

За орязването на държавното финансиране гласуваха всички присъстващи депутати от ГЕРБ и „Воля“. 15 души от групата на ДПС също дадоха подкрепата си за предложение, като само 1 депутат от движението гласува против.

Най-шарен бе вотът при „Обединени патриоти“. Там 7 души гласуваха „за“, 1 – „против“ и 15 се въздържаха. Парламентарната група на „БСП за България“ гласува срещи намаляването на субсидията.

По данни на финансовото министерство с бюджетната икономия за втората половина на 2019 година ще възлиза на 14,6 млн. лв.

Мнозинството не подкрепи предложението на ДПС за нула лева субсидия, както и предложението на ВМРО за допълнителни 1,5 млн. лева за партиите, за да развиват парламентарната си дейност. Предстои депутатите да решат за т. нар. отворено финансиране, което предвижда партиите и коалициите да получават средства от юридически лица.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички