Окончателно: Таванът за плащанията в брой остава 10 000 лв.


Окончателно: Таванът за плащанията в брой остава 10 000 лв.
Снимка: iStock/Guliver

3409

Народното събрание отхвърли поредния опит на правителството да ограничи разплащанията в брой.

Министерство на финансите предлагаше таванът на кешовите плащания да падне двойно - до 5 хил. лв., но текстът беше отхвърлен при второ четене на промените в Закона за ДДС, където е записана поправката заедно с още куп други данъчни промени. Решението днес (22 ноември) беше взето със 101 гласа "за", 52 "против", 9 се въздържаха, като идеята беше подкрепена само от депутатите от ГЕРБ. 

Така таванът за кешовите плащания остава 10 хил. лв., а това беше поредният опит на финансовото ведомство да го свали с аргумент борба срещу сивата икономика. Последно ведмството опита да прокара такава промяна беше през юли тази година, но тогава текстът падна след като отново го подкрепиха само депутатите от ГЕРБ.

Припомняме, че през 2015 г. при втория кабинет "Борисов" финансовият министър Владислав Горановпредлагаше ограничение за плащане в брой до 5 хил. лв., вместо тогавашните 15 хил. лв., но Народното събрание гласува 10 хил. лв., колкото е и в момента.

Сега вносителите се аргументираха, че промяната цели намаляване на сивата икономика и е в съответствие с наложилата се практика в другите държави членки на ЕС, където прагът за плащанията в брой е в диапазон от 2000 до 3000 евро. Ограничението трябваше да се прилага и в случаите на плащания в чуждестранна валута, когато левовата им равностойност е равна на или надвишава 5000 лв. по курса на БНБ в деня на плащането.

Един от текстовете в законопроекта, които обаче бяха приети, е идеята самоосигуряващите се да подават декларации само по електронен път. Те ще са задължени да използват онлайн услугите на НАП още от началото на следващата година – т.е. при подаване на декларация за доходите, получени през тази година.

Заедно с тази промяна беше приета и отстъпката за подаване на данъчна декларация по електронен път да отпадне от следващата година. Тя е в размер на 5% от сумата на данъка за довнасяне.

Освен това данъчно задължените лица ще са длъжни да подадат заявление за регистрация по ДДС в 7-дневен срок от датата, на която очакват да достигнат облагаем оборот от 50 000 лева. Досега се изискваха 14 дни. Това се прави, защото сега, особено в сезонни обекти, има опити за избягване на регистрация по ДДС.

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички