Оливер Рьогл: Прозрачността на прегледа на банковите активи ще зависи от резултатите


Оливер Рьогл: Прозрачността на прегледа на банковите активи ще зависи от резултатите
Снимка: Райфайзенбанк

6009

Прегледът на качеството на банковите активи не би трябвало да има отрицателен ефект върху банковото кредитиране. Това отговори на въпрос на Expert.bg Оливер Рьогл, председател на управителния съвет на Райфайзенбанк (България) ЕАД, по време на бизнес закуска в София.

Той прогнозира, че подобна оценка на банковата система ще бъде регулярна и ще се прави на всяка втора или трета година. Ако имахме преглед преди няколко години нещо като КТБ (банката фалира пред 2014 г., бел.ред.) нямаше да се случи, смята банкерът. След прегледа на качеството на банковите активи ще бъде много по-ясна банковата система, смята Оливер Рьогл.

До колко изводите от оценката на активите на българските банки ще бъдат прозрачни, по думите на банкера, ще зависи "дали са открити малко или много проблеми". Рьогл обясни, че в различните страни, където е имало такъв преглед, степента на прозрачност е била различна. "Пълна прозрачност може да бъде контрапродуктивна", посочи Рьогл, като добави, че това ще зависи от БНБ.

На въпрос дали се очаква консолидация в банковия сектор през тази година Рьогл заяви, че не би изключил по-нататъшно консолидиране между гръцки банки след придобиването на "Алфа Банк" от "Пощенска банка". Тук има и натиск от страна на Европейската комисия да има контрол, заяви още той. Според него и прегледът на качеството на активите в банковата система би се отразило на евентуална консолидация, като добави, че това може да има значение за малки банки с недобри показатели за капиталова адекватност.

Райфайзенбанк не очаква проблеми от оценката на активите, като от банката посочиха, че имат много ниско ниво на необслужвани кредити. Имахме такъв преглед преди 2 години, заяви Рьогл, добавяйки, че от отношение на необслужваните кредити има голяма разлика между Райфайзенбанк и банковата система като цяло. Към 31 декември 2015 г. активите на банката възлизат на 6,46 млрд. лв., като нарастват спрямо година по-рано, когато са 5,98 млрд. лв. Печалбата на кредитната институция нараства през 2015 г. с 32% спрямо 2014 г., като достига 61,6 млн. лв. Кредитният портфейл на банката за миналата година е в размер на 3,8 млрд. лв., а депозитната база достигна 4,8 млрд. лв.

Икономически растеж

От петата по размер на активите банка у нас очакват растеж на българската икономика през тази година от 2,1%. Това е повече от прогнозата на Европейската комисия, която очаква растеж от 1,5% за тази година, но съвпада с тази на Министерството на финансите, която също е в размер на 2,1%. България има много стабилни публични финанси, ниско ниво на безработица, бюджетен дефицит и държавен дълг, отчете още Рьогл. Той добави, че страната ни има и "относително стабилен банков сектор", който е много ликвиден и с добра капиталова адекватност.

По думите на Оливер Рьогл външната среда е доста предизвикателна, като визира конфликтите в Сирия и Украйна и дълговата и бежанската криза в Гърция.

"Едва ли има по-подходящ момент на теглене на кредит", заяви от своя страна Добромир Добрев, член на УС на Райфайзенбанк (България), отговарящ за "Корпоративно банкиране“. Той обясни, че в момента са исторически най-ниските лихви. "Що се отнася до банково посредничество това е най-подходящия момент", каза той.

Говорейки за притесненията на клиентите при взимане на банкови заеми, Добрев заяви, че те изпитват страх от неустойчивата геополитическа среда и ниското ниво на безработица у нас. "Дори не е въпрос на качество на работната ръка, а за количество", обясни Добрев, визирайки трудностите на компаниите да намират персонал.

Еврофондовете и икономическият растеж

Над 80% от инвестиционните кредити са пряко обвързани с европейските фондове, заяви Добромир Добрев. Той посочи, че усвояването на еврофондовете е в размер на 95% за предходния период, като инвестиционната активност е пряко обвързана с тях.

Дали това е добро? - попита Добрев. Според него, ако искаме да имаме диверсифицирана икономика, трябва да по-балансиран подход за развитието на икономиката. "Трябва инвестиционната активност да не зависи само от средствата, които Европа инвестира", добави той. По думите му е нужно българският бизнес, банките и администрацията да се опитат да развиват икономиката извън еврофондовете.

Според експерта по корпоративно банкиране има надежда да се излезе от модела на финансиране само със структурните фондове. "Пазарът на недвижими имоти започва да се възстановява. И с това очакваме, че зависимостта от европейските фондове ще спада", каза още той.

Автор; Петя Бързилска

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички