Онкоболни жени ще могат да ползват държавни средства за ин витро


Онкоболни жени ще могат да ползват държавни средства за ин витро
Снимка: Gettyimages

2779

Даваме повече възможности на жените да забременеят ин витро, вече и жени с онкологични заболявания ще ползват обществени средства за тези процедури. Това заяви днес на брифинг зам.министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков на брифинг, на който бяха представени промените в правилника за дейността на Център „Фонд за асистирана репродукция“, предаде БГНЕС.

След като излезе решението на кабинета за увеличаване на средствата, вложени в ин витро процедурите в страната, това доведе до промяна в три нормативни документа, продължи той. Първо беше променено постановлението на МС от 2009 г., което позволи с обществени средства да се заплати още един пълен опит ин витро, плюс 4 трансфера на замразени ембриони. Сега причината за днешната среща е, че от днес е качена на сайта на министерството за обществено обсъждане промяна в правилника за функциониране на „Центъра за асистирана репродукция”, поясни той.

Според работната група, която готви документите, досега се е използвал един медицински показател за включване или не в процедурата ин витро, който колегите замениха с друг, много по-информативен, заяви Ненков. Второто, което е добро - има болести, които засягат генната структура на хората, но не всяка полова клетка е засегната от тази генетична промяна. Когато двойки с такъв проблем зачеват по биологичен начин- няма как здравата яйцеклетка за избере здрав сперматозоид. Вече съществува технология, която може да прави това. С промяна в правилника се дава възможност на хора с генетични проблеми да могат да минат през тази процедура с добра гаранция да се сдобият с дете без този генетичен проблем. А една от генералните промени е възможността жени с онкологични заболявания също да ползват обществени средства за този вид процедури, посочи д-р Ненков. Друга хубава новина е, че независимо, че има група жени, които не отговарят на стимулацията, сега те ще могат да минат през 4 процедури на вземане на имплантация на яйцеклетки, които са на цената на една цяла процедура със стимулация, посочи той. Което означава, че 4 стимулирани цикъла може да направи една жена с обществени средства, поясни д-р Ненков.

Увеличаване на средствата със сигурност ще съкрати времето за чакане на заинтересованите жени. Ще бъдат представени на страницата на Центъра за асистирана репродукция данните за успеваемостта на отделните центрове, като клинично доказаната бременност е най-сигурният критерий за това, че процедурата ин витро е минала успешно, каза зам.министърът.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83957
  • GBP
    1
    2.26558
  • JPY
    100
    1.18888
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички