Опасни български малини плъзнаха из Европа


Опасни български малини плъзнаха из Европа
Снимка: Pixabay

3203

В разгара на лятото тръгна международен скандал за български малини. Още през юли Франция е подала сигнал в Европейската система за бързо известяване за опасни храни, че е спряла от продажба наши замразени малини, които се оказали заразени с норовирус, причиняващ стомашно разстройство. Засега е известно само, че малините са замразени, били пакетирани в Полша, а освен във Франция, били продавани и в Белгия. По случая тече разследване и в трите страни. По медиите в България вече се появиха версии, че малините вероятно са били поливани с фекални води или берачите са ги пипали с нечисти ръце.

Междувременно Германия, Холандия и Белгия съобщиха, че са засекли яйца, съдържащи токсичния препарат фипронил, пише "Сега". Възможно е с отровата да са пръскани площи срещу кърлежи, по които са преминали кокошките носачки или пък фипронилът да е ползван за почистване на стопански помещения. При консумация на опасните яйца могат да бъдат засегнати черния дроб, бъбреците и щитовидната жлеза. В сряда Българската агенция за храните съобщи, че отровните яйца не са стигнали до нашия пазар. Не е ясно обаче какво се случва по казуса с малините.

Въпреки многобройните повиквания в сряда и четвъртък "Сега" не успя да се свърже с председателя на БАБХ Дамян Илиев. От пресслужбата на агенцията обясниха само, че вече е извършена проверка, не били открити нарушения, а резултатите са изпратени до европейската система за известяване. Странното е, че Българската асоциация на малинопроизводителите не само не знаеше да е извършвана някаква проверка, но дори научи за сигнала от Франция от в. "Сега".

При нас не е извършена проверка. Веригата, по която са пътували малините, е дълга и трябва да се направи не проверка, а разследване къде точно е станало замърсяването", коментира шефът на асоциацията Божидар Петков.

"По принцип може да се случи замърсяване при брането, защото малините не се пипат с ръкавици, може да стане после при сортирането. Но преди износа задължително се прави микробиологично изследване и то щеше да покаже, ако има вирус. Разговарях с членове на нашата асоциация и всички бяха изненадани от проблема", обясни Петков.

Според него е странно, че се твърди, че българските плодове първо са заминали за Полша, където били пакетирани. Това е нелогично, защото Полша е един от големите износители на малини и в този смисъл с нея сме конкуренти.

Самият Петков потърсил Българската агенция по храните, но не успял да получи повече информация.

Не за първи път се получават сигнали в евросистемата за известяване за заразени български малини, попаднали на чужди пазари. Досега нито веднъж БАБХ не е информирала българската общественост как са приключили разследванията и дали плодовете действително са били замърсени в България.

Още от Селско стопанство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички