Опасните вещества се натрупват в организма при продължителна консумация на заразени яйца

Опасните вещества се натрупват в организма при продължителна консумация на заразени яйца
Източник: Pixabay

Опасните вещества се натрупват в организма след продължителна консумация на яйца с наднормени нива на фипронил. Това каза проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, пред "Фокус".

По думите ѝ 0,2 милиграма опасна субстанция е приеманата доза от веществото, при която няма да бъдат регистрирани отклонения.

„Симптоматиката се проявява най-вече в храносмилателната система - гадене, повръщане, болки в корема. По-сериозни са симптомите, обаче, засягащи централната нервна система. Това е токсична субстанция, затова влияе и по-силно на инсектите и безгръбначни животни, защото директно попада в окончанията на нервните клетки, докато човекът е най-сложната биологична система и там симптоматиката е най-незначителна“, обясни тя.

Проф. Донка Байкова посочи, че за да се прояви симптоматика на заразяване с отровни субстанции е необходимо да се изяде голямо количество яйца за кратко време. Тя коментира още, че при хроничното натрупване в човешкия организъм фипронилът, обаче, се наслагва в мастната тъкан и може да доведе до увреждане на някои органи.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.