Опасните вещества се натрупват в организма при продължителна консумация на заразени яйца


Опасните вещества се натрупват в организма при продължителна консумация на заразени яйца
Снимка: Pixabay

2710

Опасните вещества се натрупват в организма след продължителна консумация на яйца с наднормени нива на фипронил. Това каза проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика, пред "Фокус".

По думите ѝ 0,2 милиграма опасна субстанция е приеманата доза от веществото, при която няма да бъдат регистрирани отклонения.

„Симптоматиката се проявява най-вече в храносмилателната система - гадене, повръщане, болки в корема. По-сериозни са симптомите, обаче, засягащи централната нервна система. Това е токсична субстанция, затова влияе и по-силно на инсектите и безгръбначни животни, защото директно попада в окончанията на нервните клетки, докато човекът е най-сложната биологична система и там симптоматиката е най-незначителна“, обясни тя.

Проф. Донка Байкова посочи, че за да се прояви симптоматика на заразяване с отровни субстанции е необходимо да се изяде голямо количество яйца за кратко време. Тя коментира още, че при хроничното натрупване в човешкия организъм фипронилът, обаче, се наслагва в мастната тъкан и може да доведе до увреждане на някои органи.

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички