Опасностите от рибата - тежките метали и солта


Опасностите от рибата - тежките метали и солта
Снимка: Pixabay

4081

Рибата е най-рисковата храна що се отнася до възможност от натравяне. Такова заключение правят „Активни потребители” на база на най-новото си изследване, с което целят да покажат дали на българския пазар се продават риба и рибни продукти, в които има тежки метали.

От „Активни потребители” посочват, че най-много сигнали в европейската система за бързо оповестяване на опасни храни и фуражи (RASFF) има точно по отношение на рибата – 5400 случая в ЕС. За стравнение предупрежденията за месните храни са 2600, за пилешкото около 2300, а за млечните са най-малко – 900. Оказва се обаче, че от 2014 година насам Българската агенция по храните (БАБХ) не е подавала сигнал за опасна риба, а БАБХ общо е подала 39 такива сигнала изобщо, но нито един за замърсяване с тежки метали.

Изследването на „Активни потребители” обаче показва, че само в един вид тествана риба има стойности, надвишаващи максимално допустимите нива на тежки метали. Става въпрос за замразена цаца, внос от Румъния. Там е засечено 0,331 милиграма на килограм олово, при максимално допустима стойност 0,300 милиграма. Хванати са и продукти с изтекъл срок на годност, внос от Германия – филе от пангасиус на Greenland Seafood Wilhelmshaven, както и Тилапия филе, внос от Полша – производител Abramczyk.

От „Активни потребители” наблягат и на факта, че често в рибата се влага допълнително вода, глазура и фосфати, а това увеличава солеността, като още по-опасно е, че солевите разтвори нямат вкус и всъщност когато солим отделно продукта качваме още повече нивото на сол.

По данни на „Активни потребители” рибата е най-замърсената с тежки метали храна изобщо. На нея се падат около 40% от всички докладвани случаи на тежки метали (1410 от 3600), а ако включим и другите морски храни (миди, раци, скариди, октоподи), числото скача над 50%. От тези 1410 сигнала за тежки метали в риба най-много са за живак (1250), на второ място е кадмия, а на трето е оловото. Интересни са данните за произхода на замърсената с тежки метали риба. Изненадващо на първо място е Испания. Следващи в класацията са обичайните заподозрени държави от Азия – Виетнам, Индонезия, Сингапур и др.

Пълните резултати от изследването вижте ТУК!

Още от Потребителски стоки и услуги


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички