Опитва ли се прокуратурата да овладее "Овергаз"?


Опитва ли се прокуратурата да овладее "Овергаз"?
Снимка: Getty Images/Guliver

3508

Най-вероятно глобата заради заведеното дело от „Овергаз” пред Брюксел ще е около 200 млн. евро. Тези пари ще трябва да ги платят държавните дружества – „Булгаргаз”, БЕХ. Това заяви дългогодишният ни посланик в Русия Илиян Василев във връзка с вчерашното влизане на прокуратурата в КЕВР.

Вкарва се драматична нотка, че „Овергаз” иска да фалира „Булгаргаз” и „Булгартрансгаз”, защото пет години не се дава възможност за реална конкуренция. Как се нарича компания с 97% пазарен дял, ако не монопол, риторично попита Василев пред Нова телевизия. Според него е абсурдно прокуратурата да влиза в КЕВР да вземе документи за „Овергаз”, но ако акцията беше станала в офисите на компанията на Сашо Дончев, вече скандалът щеше да е огромен.

Същевременно председателят на Българския енергиен и минен форум Иван Хиновски видя в проверката на прокуратурата „индивидуално отношение” към „Овергаз” – заради проверката на заявените разходи от компанията, т.е. доколко реални са инвестициите. Говори се за всички дружества, но смятам, че става въпрос конкретно за „Овергаз”, каза той. Хиновски смята и, че държавното обвинение прави сметки на щетите от делото пред Европейската комисия, което компанията на Сашо Дончев заведе, защото "Булгаргаз" и „Булгартрансгаз” не дадоха достъп до газоразпределителната мрежа на „Овергаз” и до хранилището в Чирен. Сигналът срещу "Овергаз" е от януари и четири месеца прокуратурата нищо не направи – има привкус на политическо отношение, каза Хиновски.

Илиян Василев добави, че едва ли Сашо Дончев има много варианти за защита и припомни как прокуратурата действаше при рухването на КТБ. Според него „пиарите на прокуратурата” сега действат от гледна точка „социална значимост” – сега как ще преборим високата цена на газа. Прокуратурата влезе в КЕВР, за да вземе документи и да търси от експерти акъл какво може да направи с тях. Изпускаме уникален шанс с „Газпром”, категоричен беше Василев, според когото служебното правителство нищо не е направило и не прави за енергетиката.

Защо прокуратурата вижда Сашо Дончев като враг? Според Василев всичко тръгва от спирането посред зима на доставките на газ от „Газпром” за „Овергаз Инк”, в което руската компания имаше 50% дял по това време. Говорим за изземване на бизнес, смята бившият ни посланик в Русия. Румен Овчаров например е не по-малко олигарх, каза Василев.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички