Осми март започва да се празнува ежегодно в България след 1959 г.

Осми март започва да се празнува ежегодно в България след 1959 г.
Източник: БГНЕС

След 1959 г. 8-и март започва да се чества ежегодно в България, жената е разглеждана не само като майка и домакиня, но и като общественичка. Това каза историкът проф. Жоржета Назърска пред "Фокус" по повод Международния ден на жената.

„За България бих казала, че историята на празника следва историята на международния празник. Той започва да се отбелязва в средата на жени социалистки, най-вече образовани учителки, активистки, журналистки, които активизират през 1911 г., да се следва примерът на Международния интернационал и това, което е решено тогава в Копенхаген да се прави и в България“, обясни тя.

Първото публично честване се прави през 1915 г., но празненствата не са повлияли на женското движение, защото то чества своя дружествен празник през юли месец и неговите цели са доста различни до Втората световна война. Българският женски съюз няма отношение към 8-ми март.

„Широкото честване става след края на 40-те години, когато монополът взема Българският народен женски съюз, след това женската комисия към Националния комитет на Отечествения фронт. Накрая през 60-е, 70-е, 80-е начело на тази кампания е Комитетът на българските жени, член на Международната федерация на демократичните жени“, коментира тя. „Интересно е, че един от първите примери за честване на 8-и март в цялата страна е през 1957 г., когато този празник се обвързва с 100-годишнината от Българското женско движение, започнало през 1857 г. със създаването на първото женско дружество. През 1959 г., има едно второ голямо честване, след което можем да говорим за ежегодни инициативи на този ден, които са се изразявали в изложби, седянки, вечеринки, забави, концерти и събрания“, отбеляза проф. Назърска.

„Всъщност фокусът на тези събития е новият вкус на жената. Тя вече не е разглеждана само като майка, съпруга и домакиня, но и като труженичка и общественичка. Празникът е част и от комунистическата пропаганда, част от една нова празнична система, която от края на 60-е години започва да се въвежда от властта с цел да бъдат заменени всички религиозни, стари празници с нови. Подобна е задачата при обичая именуване да замени кръщението. В същия порядък честването на Деня на детето да замести с Деня на Жените-мироносици и да бъде честван в светски вариант“, каза още тя.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.