Основателят на Alibaba Джак Ма се оказа член на комунистическата партия

Основателят на Alibaba Джак Ма се оказа член на комунистическата партия
Източник: Getty Images/Guliver

Основателят на китайския гигант в онлайн търговията Alibaba Джак Ма е член на Китайската комунистическа партия (ККП). Това съобщават местни медии, цитирани от AFP.

Членството на Ма в партията беше обявено от в. "Женмин жибао", орган на управляващата ККП, в статия, възхваляваща участниците в развитието на Китай.

Според публикацията Ма е изиграл важна роля в подкрепа на новите "Пътища на коприната" - гигантска китайска инвестиционна програма в Азия и в Европа, лансирана през 2013 година от президента Си Цзинпин.

Навремето бизнесменът беше дал да се разбере, че предпочита да не се меси в политиката. Сега обаче името му е споменато наред с други изключително богати членове на комунистическата партия, сред които милиардерът Сюй Цзяин - предприемач в сферата на недвижимите имоти и основател на групата Evergrande.

Публикацията го възхвалява като един от "изключителните строители на социализма с китайски облик в провинция Чжъцзян", където се намира централата на Alibaba. Tъй като много икономически сектори в Китай са доминирани от държавни предприятия, едно членство в комунистическата партия може да улесни дейността на частните предприемачи в сложния законов и икономически контекст.

По данни на Forbes състоянието на Джак Ма, който е на челно място в класацията за най-богатите китайци, е 35,8 млрд. долара.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.