Основният свидетел по делото "КТБ": Цветан Василев се опита да скрие липсата на 206 млн. лева

Основният свидетел по делото КТБ: Цветан Василев се опита да скрие липсата на 206 млн. лева
Източник: Ива Иванова/ Аctualno.com

Банкерът Цветан Василев е опитал да скрие, че от трезора на КТБ липсват 206 млн. лева чрез изготвяне на документ със задна дата. Това твърди основният свидетел на обвинението и бивш главен счетоводител на банката Бисер Лазов. Именно този случай беше първият, който подхвана прокуратурата след затварянето на банката и по него се съсредоточиха усилията на държавното обвинение срещу Василев.

Според Лазов, малко след като КТБ беше поставена под специален надзор на 20 юни, 2014 година, Василев говорил по телефона с Лазов и е бил обсъждан въпросът за 206-те млн. лева, за които първоначално прокуратурата твърдеше, че са изнасяни с чували от банката, но после се отказа от тази версия и предложи друга - че парите са точени за период от 3 години, чрез съставяне на неверни документи.

По думите на Лазов било разпоредено при инвентаризацията на главната каса да не се установи липсата на 206 милиона лева и се обсъждало как да стане това. Било решено да се състави протокол-разписка, че тези пари са отпуснати на дружеството "Бромак", чийто собственик е Цветан Василев. Протоколът-разписка бил с дата 19 юни, макар всъщност да е писан на 20 юни, след 18:00 часа, твърди Лазов. На системния администратор било разпоредено с тази задна дата операцията по прехвърлянето на тези 206 милиона лева да бъде въведена и в компютърната система, предаде БНТ.

Пред съда Бисер Лазов разказа, че Цветан Василев е напуснал България на 10 юни 2014 г - 10 дни преди КТБ да бъде поставена под особен надзор. Охраната на банкера дала на изпълнителните директори на банката и на самия Лазов обикновени GSM апарати с тестови карти, които не могат да се подслушват и по тях се провеждали разговорите с Василев.

Дали това е истина - адвокатът на Цветан Василев Константин Симеонов коментира, че когато защитата разпита Лазов, ще си проличи.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.