От "Газпром" казали пред руски медии, че "Турски поток" ще мине през България


От "Газпром" казали пред руски медии, че "Турски поток" ще мине през България
Снимка: iStock/Guliver

2478

Към момента още няма официална информация от руската страна, че втората тръба на газопровода "Турски поток" ще минава през България, Сърбия, Унгария и Словакия, но медийна има. Това каза зам.-енергийният министър Красимир Първанов във връзка с публикация в руския вестник "Комерсант", в която се твърди, че "Газпром" вече е взел решение точно за този маршрут, предаде БНР.

"Знаете, че преди броени дни в Истанбул президентите на Турската република и на Руската федерация успешно откриха изграждането на подводната част на Турски поток. Той се състои от две тръби с капацитет по 15 млрд куб м газ. Едната тръба е за република Турция, въпросът беше дали другата тръба ще мине през България или през Гърция. Колегите от "Газпром" са съобщили в руските медии, че са взели своите решение тръбата ще премине през страната ни. Очакваме в най-скоро време да получим в Министерството на енергетиката писмото от "Газпром" за тяхното решение", каза Първанов.

Разговори по темата се водят периодично, като въпросът бе разглеждан и по време на посещението на премиера Бойко Борисов в Москва през пролетта, припомнят от българското министерство на енергетиката. А "Комерсант" вади заключение, че на база заявки за капацитет на доставки на газ от газопреносните оператори на четирите държави следва, че трасето на "Турски поток" ще преминава през техните територии.

Маршрутът на "Турски поток" през България повтаря сухопътното трасе на неосъществения проект за газопровод "Южен поток", отбелязва още "Комерсант".

Пред вестник "Ромъния либера" генералният директор на руския национален институт по енергетика Сергей Правосудов обяснява, че първата тръба ще достигне директно до Турция и ще бъде свързана с газопроводите, които съществуват в страната и ще започне полагането на втората тръба, пише БГНЕС. "Единственият проблем е липсата на връзка между България и Сърбия, но такава ще бъде построена. След като бъде направено това, газът ще бъде транспортиран от Сърбия в Унгария и после в Австрия", обяснява Правосудов.

Проектът "Турски поток" предвижда строителството на газопровод по дъното на Черно море до европейската част на Турция. Дължината на морската част на тръбопровода е около 910 километра, на сухопътната част по територията на Турция - 180 километра. Първата тръба е предназначена за снабдяването на турския пазар, втората – за страните от Южна Европа и Балканите. Капацитетът на всяка една от отсечките е по 15,75 милиарда куб. метра газ. Планира се те да бъдат пуснати в експлоатация в края на 2019 година.

Газопроводът "Турски поток" де факто замени "Южен поток", който трябваше да излезе на българския бряг, но тъй като неговото строителство не отговаряше на изискванията на Третия енергиен пакет на ЕС проектът беше спрян на 1 декември 2014 година. Тогава в Анкара руският президент Владимир Путин обяви пред своя турски колега Реджеп Ердоган новия проект за газопровод, който в първоначалния си вид трябваше да се състои от четири отсечки, както спрения "Южен поток". Впоследствие той беше редуциран до две.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички