От 1 ноември администрациите ще трябва да си общуват само електронно

От 1 ноември администрациите ще трябва да си общуват само електронно
Източник: БГНЕС

До 1 ноември тази година всички административни структури в България ще бъдат задължени да общуват само електронно. Това обеща вицепремиерът Томислав Дончев по време на на XIII Годишна среща на местните власти, организирана от Националното сдружение на общините в България.

Не е никак лесно да решаваш проблемите на хората "в реално време", но вярвам, че усилията на правителството за изграждане на електронно управление в България са крачка в правилната посока, каза Дончев, цитиран от правителствената пресслужба.

По време на дискусията с ръководителите на общините и с председателя на Държавната агенция "Електронно управление" Атанас Темелков стана ясно, че към днешна дата 220 общини са реални участници в системата за електронен обмен на документи.

За сравнение, към август 2018 година едва 49 общински администрации използват RegiX, като имат достъп до 63 основни регистъра и възможност за 169 различни типове справки. Дончев призова общинските администрации да започнат все по-активно да използват системата с цел ускоряване и улесняване на административното обслужване и допълни, че всеки ден се предприемат действия по присъединяване на нови регистри.

Като особено важен приоритет Дончев открои защитата на критичните бази данни на администрациите и ключовата ролята на хранилището за резервни копия в Държавния хибриден облак, създадено по инициатива на правителството през лятото. Хранилището в Основния център за данни на електронното управление (ОЦДЕУ) ще бъде пуснато в експлоатация до края на 2018 година.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.