От 15 май плащаме по-малко за разговори и SMS-и в ЕС

От 15 май плащаме по-малко за разговори и SMS-и в ЕС
Източник: iStock/Guliver

От днес, 15 май, цените за мобилни и фиксирани повиквания от една до друга държава в Европейския съюз не трябва да превишават 19 евроцента на минута. Максималната цена за кратко текстово съобщение в рамките на Съюза ще бъде 6 евроцента за съобщение. Това каза пред „Фокус“ председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Иван Димитров във връзка с новите правила за цените на международните разговори и SMS-и.

По думите на Димитров това означава, че максималните цени в български левове с ДДС не може да превишават 0,44 лв. на минута за повиквания и 14 ст. на съобщение.

„Разбира се, операторите могат да предложат дори и по-ниски цени“, отбеляза председателят на КРС. „Трябва да уточним, че новите тавани на цените ще се прилагат, когато в тарифния план на съответния абонат не са включени определени обеми за международни повиквания или кратки текстови съобщения към страни от Европейския съюз или когато такива са включени, но същите се изчерпят“, уточни той.

Димитров обясни, че стандартните цени на мобилните оператори за международни разговори към страни от Европейския съюз варираха от 99 ст. до 3,60 лв. на минута, а за SMS съобщения – от 21 до 40 ст. на съобщение. „При някои от фиксираните оператори цените и сега отговарят на новата регулация, но при други се прилагат и цени между 0,45 и 1,55 лв. на минута. Така че очакваме новите правила да доведат до значително поевтиняване на международните разговори“, допълни още той.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.