От 2018 г. ще плащаме по-малки такси при ползване на банкови карти в ЕС


От 2018 г. ще плащаме по-малки такси при ползване на банкови карти в ЕС
Снимка: iStock/Guliver

2442

Най-вероятно от догодина ще плащаме по-ниски такси, когато използваме банковите си карти в чужбина, но само на територията на Европейския съюз. Очаква се следващата седмица Европейската комисия да предложи таксите за трансакции на дребно при плащания във валути на държавите от ЕС да бъдат намалени, предаде Reuters.

Вече има регламент, който установява еднакви цени на плащанията при трансакции в еврозоната, обединяваща 19 страни от ЕС. Според тези правила таксите трябва да са еднакви за национални и международни преводи. Таксите за други валути от ЕС като британска лира или полска злота обаче не са регулирани. Затова ЕК планира да понижи таксите в страните извън еврозоната, предлагайки да бъде разширен обхватът на правилата за плащанията, вече прилагани във валутния съюз.

Планът за действие в областта на потребителските финанси предвижда също ЕК да обмисли мерки за повишаване на прозрачността на таксите за обмяна на валути от клиентите чрез използване на карти или теглене на пари в чужда страна от ЕС. Това трябва да стане до първата половина на следващата година. Целта е да се намалят разходите за купувачите.

Според проф. Искра Христова-Балканска от Института за икономически изследвания на БАН става дума за такси, начислявани при теглене на пари от банкомати дори и по кредитни карти, където те са по-високи. По думите ѝ целта е да се улеснят покупките на стоки и услуги в страни от ЕС от граждани на други страни от общността. „В момента за хората от държавите в Европа извън еврозоната трансакциите са по-скъпи, особено при ползване на кредитна карта. Явно от ЕК са решили да коригират тази неравнопоставеност”, каза тя пред "Монитор".

Още от Финанси и застраховане


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички