От цяла Европа само в България жените пушачи са повече от мъжете


От цяла Европа само в България жените пушачи са повече от мъжете
Снимка: iStock/Guliver

4646

В европейския регион на Световната здравна организация (СЗО) само в България жените пушачи са повече от мъжете. Това каза доц. Михаил Околийски от офиса на световната организация в България.

Той посочи, че в региона 28% от възрастното население пуши и подчерта, че при пушачите има 2-4 пъти по-висок риск от коронарен инцидент. Според СЗО в България трябва да се предприемат ефективни мерки за ограничаване на тютюнопушенето, а препоръките на организацията за всички държави са свързани с пълно ограничаване на рекламите на цигари, бяла опаковка на тютюневите изделия, увеличаване на цените и акцизите на тютюневите изделия.

Алтернативните начини на пушене не са по-малко вредни, предупреди доц. Околийски, цитиран от "Дарик". Той призова Министерството на здравеопазването да инвестира много повече в превенция, профилактика, здравно образование и работа с родители, за да не се стига до рисково поведение сред децата.

В Европа смъртните случаи от сърдечно-съдови заболявания са 5-6 млн. годишно. В България до 66% от смъртните случаи се дължат на сърдечно-съдови заболявания, като в не малък процент от тях първопричината е тютюнопушене, каза д-р Армен Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България.

МЗ ще внесе проект за промени в Закона за здравето, според които се предвижда органите, контролиращи спазването на забраната за тютюнопушене на закрити обществени места да бъдат в разширен състав, каза заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. Тя посочи, че и представители на общинските власти ще бъдат включени в контрола на забраната.

А с колко е намаляло производството на цигари в България прочетете ТУК.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички