От днес, 8 януари, електронни винетки ще се продават и в пощите


От днес, 8 януари, електронни винетки ще се продават и в пощите
Снимка: Агенция "Пътна инфраструктура"

2754

Днес, 8 януари, от 12:00 ч. започва поетапно продажбата на електронни винетки за 2019 година в пощенските станции, съобщиха от „Български пощи“. Продажбата ще се извършва на каса в рамките на работното време на съответния пощенски клон.

160 терминала за самотаксуване са монтирани до момента, съобщиха пък от Агенция „Пътна инфраструктура“. От тях 32 машини са инсталирани на 14 гранични контролно-пропускателни пунктове.

Терминали за самотаксуване са инсталирани на граничните пунктове „Капитан Андреево“, „Дунав мост – Русе“, „Дуранкулак“, „Кардам“, „Гюешево“, „Олтоманци“, „Станке Лисичково“, „Златарево“, „Калотина“, „Кулата“, „Капитан Петко войвода“, „Лесово“, „Брегово“ и „Връшка чука“. Апарат за е-винетки е инсталиран и в най-близката бензиностанция до пукта „Дунав мост 2“ при Видин – „Съни ойл“.

Останалите 127 терминала са разположени в търговски обекти в цялата страна.

На пунктовете „Калотина“ и „Кулата“ са разкрити гишета, на които влизащите в България шофьори могат да платят в брой.

Към момента електронни винетки могат да бъдат купени на каса и платени в брой в Областните пътни управления, в офисите на мобилния оператор А1 и в клоновете на Easy Pay, както и чрез сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение и терминалите за самотаксуване. А от 12:00 ч. започва поетапната продажба на е-винетки в пощенските клонове.

Електронните винетки влязоха в сила от 1 януари, но се оказа, че възможности за закупуване, освен чрез сайта bgtoll.bg и мобилното приложение, почти няма. Инсталирането на терминали за самотаксуване закъсня. Закъсняха и продажбата в търговски обекти.

Стартът на толсистемата беше съпътстван и от други проблеми. Някои водачи, например, заплатиха електронната си винетка повече от веднъж.

До 15 януари ще има гратисен период, през който водачите без винетка по републиканската пътна мрежа няма да бъдат санкционирани, а ще бъдат насочвани към най-близкото място, откъдето могат да закупят такава.

Заради технически проблеми беше отменена възможността за конвертиране на хартиени в електронни винетки. Хартиените винетки са валидни и трябва да останат залепени на предното стъкло на автомобила до изтичането на срока им.

Заради фалстарта на тол системата постовете си загубиха директорът на Националното тол управление Антон Антонов, Веселин Давидов, който отговаря за електронната система за събиране на такси в АПИ, и Радослав Николов, съветник на министъра на регионалното развитие.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички