От днес Великобритания има нова банкнота с лика на Уинстън Чърчил

От днес Великобритания има нова банкнота с лика на Уинстън Чърчил
Източник: Getty Images/Guliver

От днес (13.09) бившият премиер на Великобритания Уинстън Чърчил, починал през 1965 г. , ще се върне в ежедневието на британците чрез новата банкнота от пет лири.

Банкнотата е устойчива и при изпиране в перална машина, защото е изработена от гъвкав полимерен материал вместо от памучна хартия. Този нов материал вече се използва за банкноти в Австралия, Канада и Румъния. Според Централната банка на Великобритания той е по-дълготраен, устойчив и по-труден за фалшифициране, пише Dily Mail.

Първата серия банкноти ще бъде от 440 милиона бройки. На нея е отпечатано прочутото изявление на Чърчил, направено пред парламента през 1940 г., което гласи: „Нямам да предложа нищо друго, освен кръв, тежък труд, сълзи и пот“. На заден план се вижда и Уестминстърският дворец, където е свикан и първият английски парламент, както и прочутата кула с часовник Big Ben. Часовникът показва 15:00 часа, което е и приблизителният час, когато е произнесена речта на Чърчил.

„С новата банкнота се отдава почит на един от най-големите държавници на всички времена. Уинстън Чърчил казваше: „Народ, който забравя своето минало, няма бъдеще“. Банкнотите са хранилище на колективната памет на Великобритания. В момента, в който Чърчил се връща като част от нашето ежедневие, това е възможност за нас да си припомним за огромния му принос”, подчерта в комюнике управителят на Bank of England Марк Карни.

Банкнотата ще е валидна до 5 май 2017 г.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.