От световните лидери българите харесват най-много папата и Путин


От световните лидери българите харесват най-много папата и Путин
Снимка: Getty Images/Guliver

2721

Сред световните лидери българите дават най-благоприятна оценка на папа Франциск и руския президент Владимир Путин. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл" за доверието в световните лидери, проведено в края на миналата година.

И папата, и Путин са с 54% доверие от хората у нас. След тях се нарежда президентът на Франция Еманюел Макрон с 50 на сто, като обаче положителните нагласи към него намаляват, вероятно заради протестите на "жълтите жилетки" и прокарването на регулации в ЕС, срещу които България протестира.

Германският канцлер Ангела Меркел е с 38% одобрение от българите, а американският президент Доналд Тръмп - със само 26 на сто.

Проучването, проведено в 57 страни по света, показва, че Меркел е най-позитивно оцененият политически лидер в света (45% одобрение), макар че губи 6 пункта в сравнение с предходната година. Миналогодишният номер едно – Еманюел Макрон, пък има значителен спад в оценките си в международен план (от +21 до +6).

Президентът на САЩ Доналд Тръмп остава в дъното на класацията с нетна стойност от -28, а руският президент Владимир Путин губи доста от позитивната си оценка, която събра миналата година. Благосклонността към Путин, в собствената му страна, също е в упадък, водена често от икономически предизвикателства, посочва се в проучването.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички