От световните лидери българите харесват най-много папата и Путин

От световните лидери българите харесват най-много папата и Путин
Източник: Getty Images/Guliver

Сред световните лидери българите дават най-благоприятна оценка на папа Франциск и руския президент Владимир Путин. Това показва проучване на "Галъп интернешънъл" за доверието в световните лидери, проведено в края на миналата година.

И папата, и Путин са с 54% доверие от хората у нас. След тях се нарежда президентът на Франция Еманюел Макрон с 50 на сто, като обаче положителните нагласи към него намаляват, вероятно заради протестите на "жълтите жилетки" и прокарването на регулации в ЕС, срещу които България протестира.

Германският канцлер Ангела Меркел е с 38% одобрение от българите, а американският президент Доналд Тръмп - със само 26 на сто.

Проучването, проведено в 57 страни по света, показва, че Меркел е най-позитивно оцененият политически лидер в света (45% одобрение), макар че губи 6 пункта в сравнение с предходната година. Миналогодишният номер едно – Еманюел Макрон, пък има значителен спад в оценките си в международен план (от +21 до +6).

Президентът на САЩ Доналд Тръмп остава в дъното на класацията с нетна стойност от -28, а руският президент Владимир Путин губи доста от позитивната си оценка, която събра миналата година. Благосклонността към Путин, в собствената му страна, също е в упадък, водена често от икономически предизвикателства, посочва се в проучването.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.