Отхвърлиха мораториума върху новите лекарства за онкоболни


Отхвърлиха мораториума върху новите лекарства за онкоболни
Снимка: БГНЕС

2882

От следващата година Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща нови лекарства за онкоболни и хора с редки заболявания.

Това стана факт, след като мораториумът, с който се спираха средствата за 32 нови молекули, беше отменен със спешна актуализация на бюджета на касата в парламента днес (21 декември). Решението беше взето единодушно с 92 гласа "за".

Около това решение се обединиха всички политически партии и по време на заседанието на председателския съвет на Народното събрание вчера, като по време на днешното гласуване решението беше подкрепено от 192 депутати.

До консенсуса за отмяната на параграф 6, с който се въвежда забраната за изплащане на нови лекарства, се стигна след обрат в позицията на парламентарната група на ГЕРБ.

В изявление до медиите във вторник нейният председател Цветан Цветанов заяви, че предлага отпадането на мораториума, за "да спрат всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение". По-рано през деня лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че е разговаряла с премиера Бойко Борисов за отмяната на спорния параграф и внася законови поправки с тази цел.

Миналата седмица мнозинството в парламента отхвърли ветото на президента Румен Радев върху мораториума, а здравният министър Кирил Ананиев и премиерът Бойко Борисов заявиха, че новите молекули може да се плащат с бюджета на здравното министерство при решение на специална комисия за всеки отделен случай. Имаше и протести на пациентски, фармацевтични и съсловни лекарски организации.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички