Отказах се от Facebook за година и научих някои важни неща


Отказах се от Facebook за година и научих някои важни неща
Снимка:

10152

Статията на журналиста Кевин Рийд е публикувана в Lifehack.org.

Използвах социалните мрежи често и маниакално. Влизах в тях, когато се събудя, преди да заспя, в автобуса, докато чаках на опашка или когато обядвах сам. Понякога скролвах надолу и осъзнавах, че нямам спомен кога съм влязъл във Facebook. Друг път излизах, само за да се логна отново след 5 минути.

Правех всичко това до 1 януари 2015, когато реших да си направя експеримент - да се откажа от Facebook за една година и да видя как това ще промени живота ми. Не беше лесно. От време на време влизах в сайта, но написах само два статус за година – благодарност към хората, които ми честитиха рождения ден, и съобщение, че гледам Супербол (което тогава ми се виждаше важно, но днес го приемам като момент на слабост). Въпреки това намалих употребата си на социалните мрежи с 98% и мисля, че това е достатъчно, за да си направя изводи. Ето какво открих:

1. Имах много повече свободно време. Прочетох 40 книги повече от предходната година, чувствах се по-продуктивен и спокоен. Несъзнателно ограничих престоя си и в други интернет сайтове.

2. Не бях толкова разсеян. Обръщах по-голямо внимание на това, което ме заобикаля. Забелязвах малки неща, които иначе ми биха убягнали.

3. Наслаждавах се повече на някои моменти от живота си, но възможността да ги споделям ми липсваше. Споделянето на дреболии наистина е глупаво. Но през тази година например ходих в Ботсвана и бях на къмпинг близо до стадо слонове. Прекрасно преживяване, което ми се искаше да покажа на приятелите си.

4. Почувствах се по-самотен, но това ме накара да се социализирам по други начини. Не комуникирах с близките и приятелите си във Facebook и изпусках много от нещата, които се случваха с тях. Това обаче ме караше да им се обаждам по-често и да говоря повече с тях на живо. Така комуникацията определено е по-пълноценна.

5. Липсваха ми дребните форми на общуване. Например харесванията и коментарите. Мой колега от университета беше пробягал маратон, а не можех да го поздравя в мрежата. Това малко ме потискаше.

В крайна сметка основният ми извод е, че не трябва изцяло да се отказваме от социалната мрежа, а да променим начина, по който я използваме. Съветвам ви да направите следното:

- Ограничете достъпа си до Facebook за 30 дни и вижте как ще се чувствате. След това решете дали да го намалите перманентно.

- Изключете нотификациите. Нека никой да не може да поства на стената ви, за да не се разсейвате.

- Изтрийте мобилните приложения на социалните мрежи. Така ще ги ползвате само от компютър и ще лимитирате времето си в тях.

- Определете си брой пъти на ден, в които да влизате във Facebook и се старайте да го спазвате.

- Споделяйте преживявания, но поне час по-късно. Така си давате време да ги изживеете наистина.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички