Откриването на терминал за втечнен газ в Германия притесни Русия

Откриването на терминал за втечнен газ в Германия притесни Русия
Източник: Pixabay

Намеренията на Германия да открие първия си терминал за втечнен газ в провинция Шлезвиг-Холщайн предизвикаха моментална реакция в руските медии, предаде Actualno.com.

Едно от най-известните руски издания - "Взгляд", директно пише, че откриването на такъв терминал е "икономически ненужно" и го разглежда като опит да бъде провален "Северен поток 2". Изданието се обляга на коментар в германския вестник Handelsblatt, написан от Клаус Щратман, в който германският автор разглежда от всички страни перспективата и посочва, че цената на втечнения газ все още е по-висока от тази на конвенционалния заради използваната технология за втечняване. "Взгляд", обаче, е категоричен – САЩ заставя Германия да строи терминала. Такива терминали има във Франция (4), Италия (2), Испания (7) и по 1 в Холандия, Белгия и Португалия.

Инвестицията в терминала ще е от порядъка на 450 млн. евро (600 млн. долара), а терминалът ще побира 5 млн. тона газ. Изграждането трябва да стартира през 2019 година, а проектът да бъде завършен до 2022 година. Инвеститори са холандската компания Gasunie, дъщерната компания на германската логистична фирма Marquard & Bahls – Oiltanking и друга холандска компания – Vopak, оператор на терминала за втечнен газ в Холандия и в Мексико.

Според "Взгляд" обаче инвестицията няма смисъл, защото така или иначе в Европа тези терминали не се използвали и стояли само до 1/3 пълни. Руската медия отива по-далеч – в Литва построили терминал и сега не знаели какво да го правят. Но за да не признаели провала, литовските власти прокарали закон, според който потребителите в Литва трябвало да купуват определено количество втечнен газ.

В анализа на Handelsblatt се набляга, че терминалът ще прокара път на доставка на американски шистов газ, но и на това, че втечненият газ е по-екологичен и щадящ природата. Отделно германското издание посочва, че втечненият газ може да бъде използван в по-широк спектър – като за битово потребление, така и за индустриално, също и като гориво за транспортни средства, дори кораби, което намалява замърсяването на въздуха. Разбира се, Щратман не пропуска да каже и следното – откриването на такъв терминал ще подобри отношенията между Германия и САЩ, както и да отвори въпроса с диверсификацията в сектор "Енергетика" - за гарантиране на енергийната сигурност на Германия т.е. да няма прекалено голяма зависимост от един източник.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.