Отлагат с 6 месеца приемането на Закона за горивата

Отлагат с 6 месеца приемането на Закона за горивата
Източник: iStock/Guliver

Министърът на икономиката Емил Караниколов ще предложи утре на Министерски съвет да бъде отложено с 6 месеца влизането в сила на т.нар. Закон за горивата. Това стана ясно по време на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. 

Именно заради този закон недоволни обявиха, че ще има протести на "жълтите жилетки" и в България.

По-рано днес омбудсманът Мая Манолова подаде конституционна жалба срещу закона. Тя го определи като "тежък удар" срещу малките търговци на горива. Според омбудсмана в закона има невъзможни условия за изпълнение от по-малки търговци – големина на склад (бел. ред. – 10 000 бутилки газ), обезпечение с капитал (бел. ред. - поне 20 000 лева гаранция за всяка бензиностанция).

Освен това, по думите на Манолова законът удрял по живеещи в по-малки населени места, защото там големите вериги нямали интерес да правят бензиностанции.

Тази сутрин от Националното сдружение на търговци и превозвачи на горива заявиха категорично, че ще протестират, но не пожелаха да кажат кога, за да няма опити да им бъде провален протестът. Те посочиха, че за половин година - от приемането на закона до влизането му в сила сега, са сезирали всички възможни институции, включително Манолова и европейски институции (не стана ясно кои), но в крайна сметка нищо още не се е случило.

 

 

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.