Отмениха налагането на ипотеки при следприватизационния контрол


Отмениха налагането на ипотеки при следприватизационния контрол

3473

"С това решение за пореден път накърняваме интересите на българската държава", категоричен бе той. Въпреки възраженията на опозицията предложението на кабинета за отпадане на Параграф 8 бе прието основно с гласовете на ГЕРБ и Реформаторския блок. Против гласуваха депутатите на Патриотичния фронт, като от тяхно име Димитър Байрактаров се изказа остро срещу отмяната на параграф 8. Въпреки това коалиционните му партньори в управляващата коалиция събориха спорния параграф.

Мотиви

Възприетото законодателно решение е продиктувано от съображения за оптимизиране на осъществявания следприватизационен контрол от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол и за реализиране на целите, залегнали в чл. 2, ал. 1 от ЗПСК, за прозрачна и икономически ефективна приватизация при равнопоставеност на инвеститорите. В своето становище ЕК поддържа вече изразената в Официалното уведомително писмо от 31 май 2012 г. позиция, че параграф 8 от Преходните разпоредби на ЗИД на ЗПСК въвежда специално държавно право, което нарушава интересите на инвеститорите от ЕС, не отговаря на изискванията за пропорционалност и е неподходящо за постигането на целите на ЗПСК за създаване на условия за прозрачна и икономически ефективна приватизация при равнопоставеност на инвеститорите.

Представените от българска страна аргументи в защита на действащата разпоредба на параграф 8 от Преходните разпоредби на ЗИД на ЗПСК, изпратени в отговор на Официалното уведомително писмо, не са приети за основателни от ЕК. Според правния анализ на ЕК с прилагането на тази ограничителна разпоредба България нарушава правата, с които се ползват инвеститорите от ЕС, тъй като предвижда възможността при неизпълнение на задълженията по приватизационен договор държавата да учреди ипотека и да наложи други обезпечителни мерки не само върху имуществото на купувача, но също така и върху имуществото на приватизираното дружество, независимо от размера на участието на купувача в капитала на дружеството.

Във връзка с това в Министерството на икономиката е изготвен проектът на ЗИ на ЗПСК, който предвижда цялостна отмяна на параграф 8 от Преходните разпоредби на ЗИД на ЗПСК. Този подход е бил възприет след внимателен анализ на изложените от страна на ЕК мотиви и след задълбочено проучване на практиката на Съда на ЕС. Анализът показва, че изменението и допълнението на параграф 8 от Преходните разпоредби на ЗИД на ЗПСК, с което на практика същата мярка и така нареченото специално държавно право ще бъдат запазени, няма да отстрани допуснатото нарушение на правото на ЕС. С приемането на проекта на ЗИ на ЗПСК за отмяна на параграф 8 от Преходните разпоредби на ЗИД на ЗПСК констатираното от ЕК нарушение ще бъде отстранено, ще бъде постигнато съответствие на разпоредбите на ЗПСК с изискванията на правото на ЕС в областта на свободното движение на капитали и свободата на установяване и ще бъде прекратена стартиралата срещу България процедура за нарушение, се казва в мотивите.

Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Още от Компании


Реклама

Валути

BNB Logo
 • EUR
  1
  1.955
 • USD
  1
  1.75631
 • GBP
  1
  2.17102
 • RUB
  100
  2.49336
 • JPY
  100
  1.63956
виж всички

Крипто валути


 • Bitcoin Cash
  1
  456.85
  438.83
 • Litecoin
  1
  83.90
  80.61
 • Ethereum
  1
  435.86
  418.83
 • Bitcoin
  1
  17336.45
  16659.56
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички
Реклама