Отново промениха срока за реформата при инвалидните пенсии


Отново промениха срока за реформата при инвалидните пенсии
Снимка: БГНЕС

4220

Пореден нов срок за реформата в системата на ТЕЛК и инвалидните пенсии си постави кабинетът - измененията трябва да са приети до края на годината. Другата важна промяна в Кодекса за социално осигуряване е свързана с обявеното вече от министър Зорница Русинова намерение майките, които се върнат на работа в първата година от майчинството си, да получават и заплата, и половината от обезщетението от НОИ.

Тези промени в Кодекса за социално осигуряване заложи кабинетът при приемането вчера на законодателната си програма до края на 2016 г. Според нея за оставащите месеци до края на годината кабинетът трябва да одобри още 71 законопроекта.

До декември кабинетът трябва да е одобрил тези промени в Кодекса за социално осигуряване, които произтичат от концепцията за създаването на две комисии - за определяне на степента на увреждането и втора, социална, която да решава какво може да работи човек с неговото увреждане. Това обясниха от социалното министерство. От концепцията, представена още в началото на годината, стана ясно, че работещите хора с увреждания ще получават инвалидна пенсия, която ще допълва доходите на човек до заплата, която е получавал преди увреждането. В момента министерствата на труда и на здравето пишат законодателните промени. Според КСО обаче те трябваше да са готови още в края на юни, пише в "Сега". 

Според другата промяна, която подготвят от МТСП, майките, които се върнат на работа след третия месец от раждането, ще получават половината от обезщетението от НОИ. В момента, ако майката се върне на работа преди детето да стане на 1 годинка, НОИ й спира обезщетението. Ако го направи през втората година, се получава половината от нископлатеното майчинство или 170 лв.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83543
  • GBP
    1
    2.29006
  • JPY
    100
    1.19222
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички