Отпускат 2 млн. лева за пръскане срещу комари по Дунава

Отпускат 2 млн. лева за пръскане срещу комари по Дунава
Източник: Thinkstock/Guliver

Държавата ще отпусне 2 млн. лева за пръскане срещу комари в общините, разположени край река Дунав. Това съобщи министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на брифинг след заседанието на Министерския съвет, предаде БГНЕС.

„По искане на кметове на дунавски общини и по предложение на вицепремиера Томислав Дончев Министерски съвет днес взе решение за отпускане на 2 млн. лв. за самолетно пръскане срещу комарите по поречието и дунавските общини“, съобщи Танева.

Пръскането ще бъде извършено от териториалните дирекции на Българската агенция по безопасност на храните. Идентично пръскане е имало през 2015 г., като ефектът от него е бил много добър, съобщи още Танева.

„Правим възможно най-спешната организация. До края на деня директорите на областните дирекции на БАБХ по съответните области следва да представят териториите и площите, които да бъдат третирани. А след като се направи необходимата процедура по възлагането на това пръскане със самолети, ще бъде направена и организация за времето, часовите зони и териториите, които ще бъдат третирани, така че да опазим пчелите и всичко, което би се засегнало“, обясни Танева.

Пръскането трябва да стартира до няколко дни.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.