Отстранената шефка на "Медицински одит": Разследването да е от всички страни


Отстранената шефка на "Медицински одит": Разследването да е от всички страни
Снимка: iStock/Guliver

3086

Истината трябва да бъде разследвана от всички страни – това обяви отстранената дългогодишна ръководителка на Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО) проф. Златица Петрова. Тя беше отстранена от поста след като прокуратурата започна разследване дали подопечната ѝ агенция не е прикривала нарочно случаи на лекарски грешки, завършили със смърт – общо 11 на брой за 2017 година.

Срещу името на ИАМО, срещу ръководството и персонално срещу мен се злоупотребява публично и се упражнява сериозен дискриминационен натиск, обяви Петрова пред Нова телевизия, като благодари на "всички партньори". Тя категорично отрече, че публикуван в медиите запис е с нейния глас. Петрова обяви и свидетелствала пред камера бивша служителка на ИАМО за живееща на семейни начала с бившия главен секретар на агенцията Димитър Евлогиев, като не пропусна да напомни, че той работел 3 години в агенцията и също е работил по вътрешните правила за работа на ИАМО.

Абсолютно невъзможно е да не се реагира на сигнал – не се познава работата на ИАМО. Взаимоотношенията ни с прокуратурата са в три посоки – искане за извършване на проверка, искане за извършване на проверка от министерството и обмен на данни по проверки, каза Петрова. Тя обви, че смъртните случаи, които се разследвали от прокуратурата, не били 11.

Относно случая със смъртта на родилка и бебе - на 14.01.2017 Веселка Иванчева претърпява секцио по спешност в "Шейново", детето почива и за три часа след това майката почива, след като кръвопреливане започва много късно, което потвърждава ИАМО, Петрова беше категорична, че случаят е приключил с предаване на всички документи от проверката на прокуратурата, която поискала проверката.

За случая в Стара Загора, при който новородено почива малко след като се ражда – според майката заради закъсняла реакция на лекарския екип и късно направено секцио, Петрова каза, че били образувани 2 акта. Детето загива от задушаване още в корема на майката, заради увита пъпна връв около врата, твърди тя. И добави, че сега има съдебно дело, защото лекарят по случая бил оправдан и съдел ИАМО за неправомерно определено нарушение.

На въпрос дали има проблем в правилата на ИАМО, защото над 50% от актовете на агенцията падат в съда, Петрова отвърна, че това не било вярно, защото имало три степени на проверка. Първо се правела проверка, после се връчвал констативен протокол на болницата, която е проверявана, а след това, в рамките на 3 месеца се издава акт за административно нарушение, ако има такова, а до 6 месеца се издава наказателно постановление. Това, което пада в съда, пада по няколко причини, каза Петрова, без да ги обясни.

Още от Здравеопазване


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички