Овчаров: АЕЦ "Козлодуй" е принудена да продава ток на двойно и тройно по-ниска цена

Овчаров: АЕЦ
Източник: БГНЕС

АЕЦ "Козлодуй" е принудена да продава на борсата произведения от нея ток на двойно и тройно по-ниска цена. Това каза бившият енергиен министър Румен Овчаров пред националното радио. 

По думите му при условие че централата произвежда електроенергия за 1 милиард лева, печалбата ѝ е 1 милион лева.

"Кой я купува тази електроенергия на по-ниската цена? Някой ще провери ли кои са тези фирми? Кой им организира доставяне на електроенергия на значително по-ниски, преференциални цени? И какъв е ефектът за електроенергийната ни система от цялото упражнение? Ако трябва да се случи, да го направим така, че да се случи за полза на обществото", каза ексминистърът.

По повод идеята проектът за АЕЦ "Белене" да бъде приватизиран, Овчаров заяви:

"Аз искам да ми кажете кой ще бъде този министър на енергетиката или изпълнителен директор на НЕК, който ще си позволи да направи приватизация на АЕЦ "Белене"? Той очевидно ще трябва да го направи с предварително запитване до прокуратурата дали цената, избраният купувач, механизмите, по които ще се реализира, са удовлетворителни за българската прокуратура, да си позволи да направи подобна сделка."

Припомняме, че през ноември на Овчаров бе повдигнато обвинение от прокуратурата за това, че като министър е допуснал да бъде подписано първото споразумение за АЕЦ "Белене" през 2006 г.

Месец по-рано пък прокуратурата обвини двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) - Любомир Велков и Мардик Папазян, за сключване на неизгодна сделка за продажбата на старо оборудване за АЕЦ "Белене". Подписаният от тях през 2007 година договор с "Атомстройекспрот" е ощетил НЕК с малко над 77 милиона евро.

 

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.