Падението на Елизабет Холмс, най-младата милиардерка

Падението на Елизабет Холмс, най-младата милиардерка
Източник: Getty Images

От високо се пада най-болезнено. Само попитайте Елизабет Холмс, най-младата милиардерка, спечелила сама парите си.

През 2014 г. нейната компания за иновативни начини за изследване на кръв Theranos бе на върха. Идеите, по които работеше, бяха революционни. Създателката ѝ Елизабет Холмс бе определяна за гений и за дамската версия на Стив Джобс.

После всичкo започна да се срива.

Защо Безос праща на служителите си мейли със само 1 препинателен знак

Богаташите си имат своите странности. Потвърждава го и леко странният начин, по който Джеф Безос, изпълнителен дире...

Множество неточности, проблеми и спорни практики на Theranos излязоха наяве, наред с опитите на Холмс да ги прикрие. Компанията и основателката бяха обвинени в измама и принудени да затворят лабораториите си. Как се стигна дотук?

Елизабет Холмс е родена през 1984 г. във Вашингтон. Тя е умна и способна ученичка, а след завършването си е приета в престижния университет "Станфорт" да учи химично инженерство. Още през първата си година печели стипендия, предназначена за реализирането на иновативни научни проекти.

Когато е само на 19 г., Холмс напуска университета, за да работи над идеята си за преносимо устройство, което да след състоянието на пациенти и евентуални промени в кръвта им. Скоро създава компанията Theranos, която разработва технологични методи за изследване на кръвта.

Венчър капиталисти инвестират в нея и успехът е огромен - фирмата качва стойността си до милиони долари. Самата Холмс става милиардерка - най-младата, която е спечелила парите си сама, вместо от наследство. Списанията Fortune и Forbes я слагат на кориците си и всичко изглежда перфектно... за известно време.

Нещо много характерно за Theranos е мистерията, обграждаща разработваните технологии. В един момент обаче журналистически разследвания я разбулиха и резултатите не бяха красиви. Оказа се, че в технологията има голяма несигурност и информацията за показателите на пациентите не е коректна. Разкрити бяха и редица други проблеми.

Американските здравни власти започнаха разследвания на Theranos. През 2016 г. на компанията ѝ бе забранено да прави лабораторни тестове, а малко след това бе накарана направо да закрие лабораториите и центровете си.

През март 2018 г. Theranos и самата Холмс бяха обвинени в измама. Елизабет се съгласи да се оттегли от финансовия контрол на компанията, да плати 500 000 долара глоба и да върне 18,9 млн. акции. Не ѝ е позволено да бъде директор на публична компания за период от 10 години, макар да ѝ позволиха да запази шефското място в Theranos (като частна компания). Съществуването на фирмата ѝ обаче виси на косъм и тя поиска огромни суми от инвеститорите, за да я спаси. Към момента бъдещето за някогашната звезда на Силициевата долина обаче не изглежда никак розово.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.