Падна блокадата на границата с Гърция


Падна блокадата на границата с Гърция
Снимка: БГНЕС

2106

Няма блокада на нито един от граничните пунктове с Гърция, съобщи Йордан Арабаджиев от Съюза на превозвачите. Той уточни, че в неделя следобед са били премахнати всички съоръжения като палатки и барбекюта, а тракторите са изнесени.

"На този етап няма условия за контраблокада и се преминава свободно към Гърция през всички контролно-пропускателни пунктове", заяви Арабаджиев пред Радио Пловдив.

По думите му българските превозвачи остават в готовност да блокират вноса на гръцка земеделска продукция през територията на България, ако протестите на фермерите от южната ни съседка продължат.

"Загубите от продължителната блокада са за цялата икономика", каза Арабаджиев. Той посочи, че за превозвачите загубите се изчисляват до 15 млн. лева.

Припомняме, че в събота министър-председателят Бойко Борисов отиде на крака при гръцките фермери на границата. След това писа за посещението си в своя профил във Facebook:

"Преди минути (27.02.2016 г. - бел. ред.) преминах границата с Гърция и се срещнах както с българските полицаи и митничари, така и с гръцките полицаи, митничари и фермери. Казах им, че това, което правят, е пълно безобразие и до този момент България винаги, на всички срещи на високо ниво, е подкрепяла своите гръцки приятели и съседи. Но ако не си решат проблемите в най-скоро време, категорично им заявих, че лично ще предприема много сериозни стъпки. Явно, че дипломацията не помага. Надявам се, че този път ще ме разберат правилно".

„Помолих полицаите, с които сме бивши колеги и има казах, че в рамките на два дни не приключат ли с тези безобразия, защото нямам друга квалификация – Европа ги чу, Ципрас ги чу, месец вече тормозят България и започвам да мисля, че това е насочено срещу България. Ще използвам правото си на вето на 7-ми на извънредния Европейски съвет, просто няма да отида. Ще отида на границата, аз да привлека вниманието на всички европейски колеги – що за съсед имаме”, заяви министър-председателят, визирайки извънредния Съвет на ЕС по въпроса с миграцията.

Премиерът тогава бе категоричен, че гърците имат няколко дни, в които да обмислят ситуацията. „Това последно ми дойде като идея, което можем да направим за нашите превозвачи и шофьори”, посочи в събота Борисов.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички