Пакет "Мобилност" е в задънена улица

Пакет Мобилност е в задънена улица
Източник: БГНЕС

Без сделка приключиха тристранните преговори по пакета "Мобилност" между Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия. Разговорите започнаха късно снощи и продължиха до рано тази сутринп, съобщава БНР.

Трите водещи институции на ЕС така и не са постигнали съгласие по основните теми от законодателния пакет, сред които е и връщането на камион в страната на домуване по време на месечната почивка на шофьора.

След като стана ясно, че преговорите отново са завършили без резултат, български евродепутати заявиха, че неяснотите по изхода на пакет "Мобилност" остават.

Въпреки че все още не е насрочена дата за нова тристранна среща, ако такава има, тя ще се състои следващия месец.

Нов кръг тристранни преговори между ЕП, ЕК и ЕС могат да бъдат насрочени от председателя на транспортната комисия в парламента и от финландския министър на транспорта, който в момента е председател на Евросъюза.

Припомняме, през септември транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия, след като седмица по-рано отхвърли предложението пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията.

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната отправна точка всеки месец.

На 4 април 2019 г. в Европарламента бяха одобрени и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.