Пакет "Мобилност" е в задънена улица


Пакет "Мобилност" е в задънена улица
Снимка: БГНЕС

5182

Без сделка приключиха тристранните преговори по пакета "Мобилност" между Европейския парламент, Европейския съвет и Европейската комисия. Разговорите започнаха късно снощи и продължиха до рано тази сутринп, съобщава БНР.

Трите водещи институции на ЕС така и не са постигнали съгласие по основните теми от законодателния пакет, сред които е и връщането на камион в страната на домуване по време на месечната почивка на шофьора.

След като стана ясно, че преговорите отново са завършили без резултат, български евродепутати заявиха, че неяснотите по изхода на пакет "Мобилност" остават.

Въпреки че все още не е насрочена дата за нова тристранна среща, ако такава има, тя ще се състои следващия месец.

Нов кръг тристранни преговори между ЕП, ЕК и ЕС могат да бъдат насрочени от председателя на транспортната комисия в парламента и от финландския министър на транспорта, който в момента е председател на Евросъюза.

Припомняме, през септември транспортната комисия на Европейския парламент даде зелена светлина за преговори по пакет "Мобилност" със Съвета на ЕС и Европейската комисия, след като седмица по-рано отхвърли предложението пакетът да бъде изтеглен от Еврокомисията.

Министърът на транспорта Росен Желязков заяви, че ще се бори за отпадането на клаузата за връщането на камионите в страната отправна точка всеки месец.

На 4 април 2019 г. в Европарламента бяха одобрени и трите промени в пакета "Мобилност", на които се противопоставят българските евродепутати и превозвачи.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички