Panasonic напуска Лондон заради Brexit

Panasonic напуска Лондон заради Brexit
Източник: Getty Images/Guliver

Японският технологически гигант Panasonic обяви, че ще премести своята европейска централа от Лондон в Амстердам заради Brexit. Решението е взето заради притесненията, че след като Великобритания напусне ЕС, ще има по-малък достъп до стоки и пазара на труда. Това пише Daily Mirror, цитиран от "Фокус".

Британският депутат от Лейбъристката партия Чука Умуна заяви, че решението на „Панасоник“ показва, че е необходимо да се свика референдум за окончателното споразумение за Brexit.

„Това е пореден пример, в който ценна компания напуска Великобритания заради Brexit и все още консерваторите пропускат сигналите на бизнеса“, заяви той.

Според д-р Кармен Стоян от университета в Кент и други компании ще последват Panasonic.

„Brexit приближава скоро и все повече чужди инвеститори ще преместят европейските си централи извън Великобритания в континента“, убедена е тя.

„Тенденцията ще продължи. Парадоксът е, че един от спусъците на решението на японската компания е решението да намалим корпоративните данъци, една от мерките, които трябваше да направи Великобритания по-примамлива за инвестиции след Brexit. Но ниските корпоративни данъци могат да привлекат инвеститора, ако има други предпоставки. Например американските и японските инвеститори установяват своите централи във Великобритания като плацдарм за по-нататъшно инвестиране в европейския Единен пазар“, обясни експертът.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.