Парадокс: Заплатите в Русия растат, а хората са все по-бедни


Парадокс: Заплатите в Русия растат, а хората са все по-бедни
Снимка: iStock

7292

Заплатите и пенсиите на руснаците растат, но не и реалните им доходи. Все повече руснаци живеят под прага на бедността, населението задлъжнява с рекордни темпове. На какво се дължи този парадокс, обяснява Deutsche Welle.

Според последни данни, през първото полугодие на 2019 г. макроикономическата ситуация на Русия е била стабилна. Отчетени са невисоката инфлация, ръстът на БВП, заплатите и пенсиите. Реалните доходи обаче, които са основен показател за благосъстоянието на населението, вече шеста поредна година намаляват. Нараства броят на руснаците, които живеят под прага на бедността, населението задлъжнява с рекордни темпове.

Според данни на Федералната статистическа служба на Русия (Росстат), през лятото на 2019 г. инфлацията в Русия е забавила темповете си. През първите 6 месеца на годината заплатите и пенсиите са се увеличили съответно с 1,9% и 0,8% спрямо същия период на 2018 г.

Само че този ръст не може да гарантира положителна динамика на реалните доходи, които в Русия вече шеста година поред намаляват. През първото полугодие намаляването им е с 1,3%. Нараства и броят на руснаците, живеещи под прага на бедността (13,5% в сравнение с 13,3% през предходната година). Експертите обясняват спадането на реалните доходи със забавянето на ръста на заплатите (1,9% срещу 8,5% през първото полугодие на 2018 г.)

Икономиката расте, реалните доходи намаляват – защо?

Фактът, че при относително невисока инфлация и икономически ръст реалните доходи на гражданите продължават да намаляват, не изненадва експертите. "0,7% ръст на БВП е много ниска стойност. Може да се каже, че това е "плюс" в рамките на статистическата грешка. Наивно е да се разчита на това, че при такъв скромен ръст, реалните доходи ще нарастват", посочва пред Deutsche Welle директорът на Института за стратегически анализи на компанията ФБК Игор Николаев.

Водещият научен сътрудник на икономическия факултет МГУ Юрий Данилов е убеден, че Росстат "откровено фалшифицира" данните, което добре се вижда от показателите за развитието на промишленото производство. Научните центрове правят самостоятелни разчети, като се основават на изходните данни за производството.

Тези данни са по-близки до реалността и не са така противоречиви, както официалните цифри. Според Данилов, данните на Росстат са абсолютно невероятни. Той е убеден, че те са завишени, а спадът на реалните доходи е по-висок, отколкото твърди статистическата служба.

Една от причините за спада на реалните доходи е задлъжняването на населението. По данни на Централната банка на Руската федерация, публикувани в средата на септември, нивото на кредитните задължения на населението в 75% от регионите е превишило дори рекордните стойности от 2013 г. и 2014 г. През 2019 г. ръстът на потребителското кредитиране може да се увеличи с още 20%.

Централната банка възнамерява да въведе мерки, ограничаващи възможностите на гражданите да вземат потребителски кредити, включително и по-строгата проверка на кредитоспособността.

Неблагоприятните тенденции ще продължат

Според Юрий Данилов, "руснаците днес не разполагат с надеждни ориентири в държавната статистика, с чиято помощ да планират икономиката на домакинствата си. Показател, какъвто е ръстът на БВП, за който често говорят чиновниците, не си струва да се взима под внимание, защото и той не гарантира ръст на реалните доходи на гражданите.

"Миналата година БВП на Русия имаше ръст от 2,3%. Приходите във федералния бюджет нараснаха със 17,2% , а реалните доходи на гражданите с едва 0,1%", посочва Николаев. Според него, дори ако през 2020 г. се очертае някакъв неголям плюс в ръста на реалните доходи, той няма да бъде осезаем - т.е. "прелом не може да се очаква".

Юрий Данилов сочи, че някои възлагат големи надежди на мащабните национални проекти, финансирани от държавата. "Като имаме предвид обаче колко неефективна е днешната руска държава, особено в управлението на инвестиционната дейност, аз дълбоко се съмнявам, че тези надежди ще се оправдаят.

Ако не намалим съществено държавния дял в икономиката и не подобрим инвестиционния и предприемачески климат, няма да можем да преодолеем негативните тенденции в развитието на Русия", обобщава експертът.

Още от Макроикономически поглед


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.79566
  • GBP
    1
    2.28685
  • JPY
    100
    1.20351
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички