Паричните затруднения причиняват физическа болка

Паричните затруднения причиняват физическа болка
Източник: iStock/Guliver

Американски учени са изяснили, че хората с финансови проблеми изпитват доста повече физическа болка в сравнение с тези, които се смятат за по-осигурени. Някои намират решение и в тегленето на кредит.

Освен това проблемите от паричен характер влияят негативно на болковия праг и карат хората по-често да употребяват обезболяващи, става ясно от статия, публикувана в сп. Psychological Science и цитирана от Actualno.com.

До подобни изводи учените стигнали, като анализирали резултатите от шест независими изследвания. В едно от тях през 2008 година била установена зависимост между загубата на работа и повишената употреба на обезболяващи.

А в друго се сочела закономерност, според която в кризисни и стабилни години хората от фокус групите по-често или по-рядко търсят лекарска помощ. Съответно в периоди на финансова нестабилност хората по-често търсели специалисти при заболявания и изпитване на болка.

Изследователите успели да установят, че усещането за икономическа незащитеност активира механизми, свързани с тревогата, страха и стреса. Те са сходни с процесите, които карат хората да чувстват болка.

За подкрепа на резултатите от изследването учените събрали група студенти, които имали или нямали финансови проблеми.

Всички участници в експеримента трябвало да задържат ръка в кофа с лед максимално дълго. В резултат тези, които страдали от липса на пари, издържали по-малко от тези, които нямали финансови проблеми.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.